Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

De eerste reacties op John Wick: Chapter 4 zijn binnen…

Critici hebben al de kans gehad om John Wick: Chapter 4 te checken, en de eerste reacties zijn binnen!

We weten niet hoe het met jou zit, maar de pandemie heeft een flinke impact gehad op ons tijdsbesef. Vooral op filmvlak worden we daar continu mee geconfronteerd. Zo is het alweer vier jaar geleden dat John Wick: Chapter 3 – Parabellum uitkwam. Absurd. Een baby die geboren werd tijdens de première van die film, zit nu al in de kleuterklas.

2023: het jaar van John Wick

Gelukkig hebben fans van de keiharde actie waar de Keanu Reeves-franchise om bekend staat zich niet hoeven vervelen. Niet alleen neemt half Hollywood het stijltje gretig over, maar zijn de agenda’s van het team achter John Wick ook goed gevuld. Op die manier werden we bijvoorbeeld getrakteerd op Bullet Train, een puike zoethouder van Wick-producent David Leitch.

Voor wie het liever bij een rondrennende en schietende Keanu Reeves houdt, wordt zijn afwezigheid als Wick in 2023 ruimschoots gecompenseerd. Zo komt er een spin-off met Ana de Armas waarin Reeves naar verluidt ook een rol zal spelen en staat er een televisieserie op de planning.

John Wick: Chapter 4

Voor het grote publiek is er echter één datum om in je agenda te omcirkelen: 23 maart. Vanaf dan draait John Wick: Chapter 4 in de bioscopen. We zagen in de eerste trailers een Wick die uit is op wraak.

Dit keer zal hij het op moeten nemen tegen Winston en de High Table, na het tragische einde van de derde film. De grote schurk van dienst is dit maal Marquis de Gramont, een High Table-lid dat vertolkt wordt door de altijd fantastische Bill Skarsgård.

De eerste trailers beloofden veel goeds, maar kan John Wick: Chapter 4 zich echt meten met de vorige drie delen? Voor een voorzichtig antwoord op die vraag hoeven we niet helemaal tot 23 maart te wachten. Een select groepje critici heeft namelijk al de kans gekregen om de actiefilm te checken, en de eerste reacties zijn al op Twitter verschenen.

Studio John Wick dropt oorlogsfilm met perfecte score

Korreltje zout en Marvel

Let wel: er zit een embargo op de daadwerkelijke reviews, dus die ga je niet nog vinden. Vergeet bovendien niet dat eerste reacties van critici vrijwel altijd een stuik positiever uitpakken dan de uiteindelijke recensies, waarin ze echt uitgebreid in kunnen gaan op de details, en de kans om de film extra vroeg te zien wellicht minder voor een roze bril zorgt. Neem bijvoorbeeld de meest recente Marvel-film: Quantumania werd aanvankelijk geprezen in de eerste reacties, maar de uiteindelijke reviews leverden de slechtst gerecenseerde Marvel-film ooit op. Ouch.

Unaniem positief

Dat gezegd hebbende: je kunt niet om de opvallend lovende eerste reacties op John Wick: Chapter 4 heen. Zelden zien we zulke unaniem positieve eerste reacties voorbij komen bij dit soort films. Sure, het team achter John Wick hoeft ook niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden, maar het is knap dat vrijwel alle critici opmerken dat het vierde deel misschien wel de beste tot nu toe is.

Ondanks de pittige speelduur van de film en het feit dat we al drie keer Keanu Reeves in de rol hebben gezien. Blijkbaar weten Reeves en co. het toch fris te houden. Afijn, check hieronder zelf de eerste reacties van critici, of wacht tot 23 maart om zelf een oordeel te vellen. Tussendoor trek in een zoethouder? Check dan deze spectaculaire oorlogsfilm van de studio achter de John Wick-films.

Rotten Tomatoes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.