Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Eerste reacties van critici: ‘Quantumania is Marvel’s Star Wars’

Journalisten hebben al de kans gekregen om Ant-Man and the Wasp: Quantumania te checken. Het ambitieuze begin van Phase 5 van het MCU, een nieuw begin voor Marvel, met een waardige opvolger voor Thanos. Althans, dat is wat de trailers beloofden. Maar kan de film ook die verwachtingen waarmaken? De eerste reacties van recensenten zijn binnen.

Marvel werkte in de tien jaar voor Avengers: Endgame naar een ongekende climax toe. Een finale zoals Hollywood die nog niet eerder had gezien, met de ultieme positie als grootste film aller tijden als gevolg. Dat James Cameron daar even later weer overheen walste met Titanic mocht de pret niet drukken.

Marvel struikelt over Phase 4

Ondertussen zijn we meer dan drie jaar verder, en mist Marvel de focus die het MCU juist zo kenmerkte. Thanos was de rode draad door de films heen, of we nou een avontuur met Thor of de Guardians of the Galaxy voorgeschoteld kregen. Na Endgame mist die urgentie, en voelt het MCU soms aan als los zand. Alsof ook Marvel Studios-baas Kevin Feige zoekende is.

Sterker nog, Marvel Studios heeft nog nooit zulke slechte recensies gehad als in Phase 4. Beide Marvel-films met de laagste Rotten Tomatoes-scores in de geschiedenis van het MCU kwamen uit tijdens Phase 4. Dan hebben we het over Eternals (47 procent) en Thor: Love and Thunder (64 procent).

Ant-Man and the Wasp: Quantumania eerste reacties Marvel
Ant-Man vs. Kang (Afbeelding: Marvel Studios)

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

De pressure voor Ant-Man and the Wasp: Quantumania is dan ook enorm. De film trapt namelijk op 15 februari Phase 5 van het Marvel Cinematic Universe af. Een nieuw hoofdstuk, met eindelijk weer een grootschalige climax om naartoe te werken.

Dan hebben we het over Kang the Conqueror, de door Jonathan Majors gespeelde schurk die Thanos kinderspel doet lijken. Hij maakt zijn debuut op het witte doek in Quantumania, en zal de komende jaren het MCU gaan domineren, met Avengers: The Kang Dynasty als spectaculaire finale in 2025.

Avengers-film in Ant-Man-jasje

Voor het zover is zal Kang het eerst opnemen tegen Scott Lang, gespeeld door Paul Rudd. Oftewel, Ant-Man. De kleinste Avenger ooit. Samen met The Wasp, Hank Pym, Janet van Dyne en zijn dochter (een toekomstige superheld) zal hij de wereld moeten gaan redden. De derde film in de Ant-Man-trilogie is een stuk ambitieuzer dan zijn voorgangers, zo beloofde regisseur Peyton Reed onlangs al: “Mensen hadden zoiets van: Oh, dit zijn leuke kleine smaakreinigers na een gigantische Avengers-film,” aldus Reed. “Voor deze derde zei ik: ‘Ik wil niet meer de palate cleanser zijn. Ik wil de grote Avengers-film zijn.'” Oftewel, je krijgt een explosieve Avengers-film, in een Ant-Man-jasje.

Ons hoor je niet klagen, maar hoe pakt Ant-Man and the Wasp: Quantumania uit? Pas volgende week mogen critici hun volledige reviews uitbrengen, maar journalisten hebben al de kans gekregen om de nieuwste Marvel-film te checken. Verwacht nog geen diepgaande analyses, maar daardoor zijn de eerste reacties ook al op sociale media verschenen.

Eerste reacties van critici

Trapt Marvel Studios Phase 5 van het MCU ijzersterk af? Je kunt er hieronder achterkomen, want we hebben de eerste reacties van critici op Quantumania voor je op een rijtje gezet. Let wel: eerste reacties zijn vrijwel altijd een stuk positiever dan de uiteindelijke recensies. Pas als het embargo gelift is, kunnen we echt scores gaan vergelijken. Toch valt het op hoe lovend men is. Sterker nog, meerdere journalisten noemen Quantumania zelfs al de Star Wars van Marvel. Kijk, daar hebben we wel trek in. Op naar 15 februari!

ttps://twitter.com/SpectacularSean/status/1622822786640011265

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.