Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 9 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

LEGO vereeuwigt twee nieuwe fan-ontwerpen als iconische officiële sets

Er zijn weer twee nieuwe IDEAS-winnaars geselecteerd door LEGO. Een fan-ontwerp gebaseerd op The Nightmare Before Christmas en een iconische rode telefooncel gaan als officiële sets uitgebracht worden.

LEGO heeft een luxepositie: elke fan is in theorie een toekomstige werknemer die alvast aan het oefenen is. Sterker nog, je hoeft niet eens bij het Deense bedrijf te gaan werken om een officiële LEGO-set te ontwerpen.

LEGO IDEAS

De speelgoedfabrikant heeft namelijk een online platform waar fans hun eigen ontwerpen kunnen delen: IDEAS. Het blijft echter niet bij het simpelweg bewonderen van de creativiteit van medefans. LEGO brengt de best beoordeelde modellen ook daadwerkelijk uit. Daardoor hebben we in het verleden al pareltjes zoals deze piano en vuurtoren gekregen. Sterker nog, het gloednieuwe vakantiehuis van afgelopen januari is ook ontstaan op IDEAS.

Met de nadruk op ‘ontstaan’. LEGO’s eigen designers passen de ontwerpen van fans wel altijd aan. Soms zijn het kleine tweaks, maar in het geval van deze voetbaltafel is bijvoorbeeld de complete schaal van het model veranderd. De specifieke ontwerpkeuzes van fans voldoen nou eenmaal niet altijd aan de (kwaliteits)eisen van LEGO.

Nieuwe winnaars!

Op dit moment zitten er maar liefst twaalf IDEAS-sets in de pijplijn. Modellen die al geselecteerd zijn door het Deense bedrijf, en dus in de komende tijd uitgebracht gaan worden als officiële sets. Daar komen nu nog eens twee sets bij.

De winnaars van de tweede selectieronde van vorig jaar zijn namelijk bekendgemaakt. Dan hebben we het over de ronde van mei tot en met september. Uit maar liefst 51 kanshebbers heeft LEGO twee projecten geselecteerd die getransformeerd zullen worden tot officiële sets. LEGO heeft nog niet bekendgemaakt wanneer beide sets uit gaan komen, maar gezien de lange wachtrij kan daar zo anderhalf jaar overheen gaan. Nog even geduld hebben dus!

The Nightmare Before Christmas

Filmliefhebbers, opgelet! De Tim Burton-klassieker uit 1993 krijgt officieel zijn eigen set, in de vorm van dit indrukwekkende ontwerp, bedacht door een fan genaamd Simon Scott. Het huis van Jack Skellington vormt de basis, maar Spiral Hill en het stadsplein uit de film zijn ook in de set verwerkt. Iconische locaties. Tof detail: Scott heeft het bouwsel ontworpen voor zijn vrouw, die een enorme fan van de film is. Dat er dan een officiële set van gemaakt gaat worden, is al helemaal een kers op de taart! Reken dus echter niet op een 1 op 1 kopie van dit ontwerp: LEGO heeft de vrijheid om nog zaken aan te passen.

🎁 Check de set op IDEAS

LEGO IDEAS Nightmare before Christmas
🎁 (Afbeelding: LEGO)
LEGO IDEAS Nightmare before Christmas
🎁 (Afbeelding: LEGO)

Red London Telephone Box

We gaan van een Amerikaanse regisseur naar een Brits icoon: de rode telefooncel. LEGO-fan John Cramp baseerde dit ontwerp op de zogenaamde K2, een vroege versie van de iconische telefooncel, uit 1924. Ook de binnenkant zit tjokvol details, waaronder natuurlijk een klassieke telefoon. Een brievenbus, bloemenmanden en een lantaarn maken dit typisch Britse plaatje helemaal af. Het lijkt wellicht een kleine set, maar Cramp heeft er maar liefst 1856 steentjes in verwerkt.

🎁 Check de set op IDEAS

LEGO Ideas red telephone cell
🎁 (Afbeelding: LEGO)
LEGO Ideas red telephone cell
🎁 (Afbeelding: LEGO)

IDEAS

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.