Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 6 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

LEGO’s nieuwste exclusieve set kost je minimaal een vliegticket

LEGO heeft een nieuwe zeer exclusieve set gelanceerd. Een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van het bedrijf en bovendien een collector’s item met veel potentie. Maak kennis met 40505 Building Systems.

In praktisch elk lijstje met de meest waardevolle LEGO-sets aller tijden valt Ă©Ă©n ding op: je wordt niet rijk met het leeg kopen van de lokale Intertoys.

Zeldzame LEGO-sets

Ook in de wereld van plastic bouwsteentjes is vraag en aanbod dé bepalende factor als het om de waarde van sets gaat. Oftewel: sets die je enkel op bepaalde plekken op specifieke momenten had kunnen kopen of krijgen zijn vaak het waardevolst.

Gelukkig is er in die toplijstjes met duurste bouwsets een categorie te bespeuren die telkens terugkeert, een kans die zich meermaals voordoet, nu en ook in de toekomst. Dan hebben we het over exclusieve LEGO House-sets.

LEGO House is een soort interactief museum in Billund, het Deense plaatsje waar de plastic bouwsteentjes zijn ontstaan. Ouders én kinderen kunnen er zo’n drie uur in de wereld van LEGO duiken. Bouwen, in de geschiedenis van het merk duiken, eten, én, niet geheel onbelangrijk: bouwsets kopen.

LEGO House-sets

Elk jaar brengt de fabrikant namelijk een exclusieve LEGO House-set uit, die enkel en alleen op locatie te koop is. Verzamelaars moeten dus fysiek afreizen naar Billund om die sets te bemachtigen. Voeg daar het feit aan toe dat ze in een beperkte oplage worden geproduceerd en je hebt een lucratief recept voor collector’s items.

Voorbeeldje: 40502 LEGO House The Brick Moulding Machine uit 2021 is nu al meer dan vier keer zoveel waard geworden. De Deense fabrikant heeft op 1 maart weer een nieuwe exclusieve House-set gelanceerd: 40505 Building Systems, een eerbetoon aan de geschiedenis van het merk.

LEGO 40505 Building Systems

Met 1.211 steentjes bouw je drie klassieke sets van LEGO na, op microschaal. Een stadje uit 1962, een autochassis uit 1977 en een Duplo-trein uit 1983. Draai de set om en je vindt nog een aantal miniatuur-versies van klassieke set, waaronder de eend waarmee het allemaal begon, evenals de klassieke brandweerwagen.

LEGO House-40505-Building-Systems 2
(Afbeelding: LEGO)
LEGO House-40505-Building-Systems 2
(Afbeelding: LEGO)

LEGO 40505 Building Systems is enkel te koop in het LEGO House en kost daar 699 DK, wat omgerekend ongeveer 94 euro is. De set is nog maar vier dagen uit, maar op eBay wordt ie nu al voor 300 dollar aangeboden.

LEGO House-40505-Building-Systems 2
(Afbeelding: LEGO)

Schaf je toch liever sets aan waarvoor je niet een vliegticket hoeft te boeken? Check dan de kersverse lading aan LEGO-sets die je sinds 1 maart kunt bestellen, waaronder toffe nieuwe Technic-sets voor volwassenen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.