Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 6 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Veiligste gezinsauto van 2017 is nu betaalbare Japanse occasion

Op zoek naar een occasion voor het hele gezin? Dan staat veiligheid natuurlijk hoog in het vaandel. Je kroost mag immers niks overkomen. Met de Subaru Impreza zit je goed. Het is een inmiddels betaalbare, maar vaak vergeten occasion die zich de veiligste gezinsauto van 2017 mag noemen.

Auto’s worden in Europa op hun veiligheid getest door Euro NCAP, een organisatie die crashtests uitvoert met nieuwe modellen. Zij beoordelen de auto’s vervolgens op verschillende kwaliteiten. In 2017 rolde deze Subaru als veiligste gezinsauto uit de bus.

Subaru Impreza scoort goed bij Euro NCAP

De testorganisatie plakte de volle vijf sterren op de Japanner. Dat is vandaag de dag geen unicum meer, dus wat maakt deze occasion dan wel een veiligere gezinsauto dan de andere kandidaten uit 2017? Met name de veiligheid voor kinderen op de achterbank. Op dat vlak scoorde de Impreza, net als de Subaru XV, een indrukwekkende 89 procent.

Subaru Impreza betaalbare occasion veiligste gezinsauto 2017 te koop tweedehands auto
Een flink gehavende Subaru Impreza na crashtests van Euro NCAP. (Afbeelding: Euro NCAP)

“Bij de frontale botsingstest was de bescherming van zowel de 6- als de 10-jarige dummy goed tot voldoende. In de test met de zijdelingse barrière was de bescherming goed voor alle kritieke lichaamsdelen”, oordeelt Euro NCAP in zijn rapport over de Subaru Impreza. Ook schakelt de passagiersairbag zichzelf automatisch uit wanneer er een kinderzitje op de bijrijdersstoel wordt geplaatst.

Prijs van de occasion

Met de veiligheid zit het dus wel goed. Maar ook op secundaire vlakken zoals looks scoort de Japanner wat ons betreft punten. Wij vonden dit stijlvolle exemplaar dat in Geldermalsen te koop staat voor 14.950 euro. Relatief betaalbaar voor een vrij jonge occasion.

Onder de kap van de Subaru Impreza ligt een 1.6-liter viercilinder die een bescheiden 114 pk produceert. Dat vermogen wordt, zoals het een echte Subaru betaamt, naar alle vier wielen gestuurd. Leuk wanneer je op wintersport gaat, maar in Nederland is vierwielaandrijving eigenlijk overbodig.

Tweedehands gezinsauto boordevol opties

Verder kent de auto wel enkele leuke opties. Denk onder meer aan een glazen schuifdak, climate control, een lederen interieur, digitale radio, elektrisch verstelbare stoelen, adaptieve koplampen en keyless entry. Het geheel wordt aangekleed met een blitse set lichtmetalen wielen. Zoek je iets ruimers? Dan is deze betaalbare zevenzits-SUV wellicht iets voor jou. Aan luxe geen gebrek, want de occasion wordt bestempeld als ‘Amerikaanse Mercedes’.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.