Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Auto's 18 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze geniepige tolwegen kosten je €375 en zo voorkom je het

In de rij aanschuiven voor een tolpoortje raakt langzaam passé op de snelwegen in Frankrijk. Tol betalen moet je helaas nog steeds. Wie vergeet te betalen bij een ‘onzichtbare’ tolweg kan een boete van maximaal 375 euro krijgen, waarschuwt de ANWB. 

Free flow of flux libre heten ze, de slimme tolwegen, omdat het verkeer niet afgeremd wordt door tolpoortjes maar gewoon door kan rijden. In plaats daarvan registreren slimme camera’s de kentekenplaten van alle auto’s die over de snelweg rijden én dus tol moeten betalen. Voor de nietsvermoedende vakantieganger die niets doorheeft kan de rekening hoog oplopen, waarschuwt de ANWB.

ANWB: moderne tolwegen kunnen hoge boetes opleveren voor onwetende automobilist

Vakantiegangers in de richting van Parijs, Montpellier en Normandië moeten oppassen. Hier bevinden zich drie snelwegen waar gebruik wordt gemaakt van de nieuwe techniek.

  • A4 tussen Parijs en Straatsburg
  • A14 tussen Parijs en Normandië
  • A97 tussen Montmarault en Digoin

Op deze snelwegen zijn informatieborden met ‘section à péage en flux libre’ erop te zien, maar voor wie al uren in de auto zit is dit makkelijk te missen. Het is daarom slim om van tevoren de slimme tolwegen die je tegenkomt in kaart te brengen. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het betalen van de tol, zonder dat een slagboom, poortwachter of pinapparaat je hieraan herinnert. Vergeet je dit? Dan ontvang je van de Fransen een boete die varieert van 90 tot 375 euro.

Hoe betaal je tol voor snelwegen A4, A14 en A79 in Frankrijk?

Tol betalen voor de slimme (dan wel geniepige) tolwegen in Frankrijk, kan voortaan op drie manieren.

  • De eerste (en makkelijkste) manier is door vooraf een tolbadge te kopen bij ANWB. Dit kan in een ANWB-winkel, maar ook online. Deze tolbadge registreert wanneer je over een slimme tolweg rijdt en zorgt ervoor dat je automatisch tol betaalt. Daarna hoef je dus nergens meer aan te denken!
  • De tweede manier is door te betalen op een parkeerplaats langs de snelwegen waar de ‘onzichtbare’ tol geheven wordt. Dit kan tot 72 uur na passage.
  • Als derde en laatste optie zijn er Franse websites waar je online tol kunt betalen. Niet heel toegankelijk, want per snelweg gaat het om andere websites waar je steeds een nieuw account voor moet maken. Voor de tolweg op de A4 is dit bijvoorbeeld www.sanef.com en voor de A79 is dit www.aliae.com.

Voor iedereen die deze zomer door Frankrijk rijdt: wees goed voorbereid, dan hou je meer geld over voor leuke dingen. Hoeveel Nederlanders gemiddeld per dag uitgeven op vakantie, kun je trouwens lezen in dit artikel

De tolbadge van de ANWB kopen, doe je via deze link.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.