Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Black Barbie: Netflix verrast met volgende Barbie-film met perfecte score

Barbie-fans kunnen nu alweer in de volgende film over het speelgoedfenomeen duiken. Maak kennis met Black Barbie, een gloednieuwe documentaire van Netflix met de perfecte score op Rotten Tomatoes.

Barbie, dé grote bioscoophit van vorig jaar, is al sinds eind vorig jaar digitaal verkrijgbaar. Netflix-abonnees kunnen echter wachten tot ze een ons wegen, want de Greta Gerwig-film komt uit de koker van Warner Bros. Pictures, de studio die ook de eigenaar van HBO Max is. HBO leent regelmatig zijn pareltjes uit aan Netflix, maar Barbie is waarschijnlijk de komende jaren nog een brug te ver.

Netflix presenteert Black Barbie

Dus heeft Netflix maar zijn eigen Barbie in huis gehaald. Vanaf nu is Black Barbie op de streamingdienst te zien. Niet een sequel voor de film met Margot Robbie en Ryan Gosling, maar een documentaire. Afgelopen woensdag was het Juneteenth, de federale feestdag waarop men de dag herdenkt “waarop tot slaaf gemaakte mensen in Texas voor het eerst van hun emancipatie hoorden,” aldus Wikipedia.

Netflix heeft die dag aangegrepen om Black Barbie uit te brengen, een Original waarin de totstandkoming van de eerste zwarte Barbie wordt verkend. De documentairefilm is een productie van een grote naam in Hollywood: Shonda Rhimes. De hitproducer achter megaseries zoals Grey’s Anatomy, Bridgerton en Scandal. Als onderdeel van een megadeal met de streamingdienst levert ze nu dus ook een docu af.

Ze geeft zwarte beroemdheden het woord die zelf de afgelopen decennia in barbievorm zijn gegoten. Waaronder balletster Misty Copeland en Olympisch schermster Ibtihaj Muhammad, die vertellen over wat er nodig was om barrières in hun eigen vakgebied te doorbreken. Voeg daar psychologen aan toe die uitleggen waarom het zo belangrijk is dat kinderen poppen kunnen kiezen die op hen lijken en je hebt een documentaire die alle angles beetpakt.

Perfecte score op Rotten Tomatoes

Regisseuse Lagueria Davis heeft vooral één specifiek doel met Black Barbie voor ogen: “De hoop is dat kijkers kunnen zien dat zwarte Barbies slechts één lens zijn voor wat het betekent om zwart te zijn in Amerika.” Gelukkig kunnen we in Nederland ook in de wonderlijke geschiedenis van (zwarte) Barbies duiken, want ook hier is Black Barbie gewoon op Netflix te streamen.

De documentaire scoort vooralsnog bovendien de perfecte 100 procent op Rotten Tomatoes, een platform waar reviews van critici worden verzameld. “Black Barbie: A Documentary is niet alleen een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in dit vaak over het hoofd geziene deel van de geschiedenis van de barbiepoppen, maar ook voor mensen die geen fan zijn van barbiepoppen maar wel een fascinerende popcultuurdocumentaire willen zien,” concludeert bijvoorbeeld Carla Hay van Culture Mix.

Trek in een wat grimmigere documentaire? Check dan ook de nieuwe Netflix-docu van de makers van Wild Wild Country! Of open toch nog HBO Max voor één van de meest absurde docuseries van de afgelopen jaren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.