Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Netflix verrast met geniale HBO-serie die maximaal scoort

Dankzij een reeks opvallende ontwikkelingen in de streamingindustrie scoort Netflix nu met één van de beste HBO-series aller tijden. Check Hacks, een ijzersterke komedieserie met perfecte scores.

Toen Disney, HBO en tig andere concurrenten hun eigen streamingdienst lanceerden, werd voorspeld dat Netflix het pittig zou gaan krijgen. De verwachting was immers dat al die partijen hun eigen content van Netflix af zouden trekken, zodat ze zelf in één klap decennia aan exclusieve content aan konden bieden. Dat is deels ook zeker de afgelopen jaren gebeurd; Netflix is een stuk afhankelijker van eigen producties geworden.

Netflix scoort met HBO-content

De afgelopen tijd heeft er echter weer een tegenovergestelde ontwikkeling plaatsgevonden in streamingland. Na de pandemie stokte de explosieve groei van de meeste nieuwe streamingdiensten. Sommige nieuwe namen gingen ten onderen, anderen gingen samen. En de overgebleven giganten? Die kunnen nog steeds enkel watertandend kijken naar de cijfers van Netflix. Mede onder druk van aandeelhouders is de tijd van krampachtig je eigen content exclusief houden ook grotendeels voorbij.

Steeds vaker verschijnen er bijvoorbeeld topseries van HBO op Netflix, terwijl HBO Max gewoon een ding is. Band of Brothers, zo’n beetje dé prestigeserie van HBO, kwam afgelopen jaar gewoon naar Netflix. Dat gold ook voor Ballers en The Pacific, beide shows waar je U tegen zegt, en nog vele andere toptitels gaan volgen. Voor Warner Bros. Discovery is het een extra zak geld die niet is te weerstaan, zeker in de context van stokkende groei.

Hacks: ijzersterke comedy

Door die dynamiek is er nu nog een toptitel van HBO op Netflix verschenen, maar dit keer zonder al te veel fanfare. En dat is zonde, want we hebben het over één van de beste komedieseries van de afgelopen tien jaar: Hacks. De show gaat heerlijk meta, want het is een comedy over het maken van comedy.

De HBO Original volgt twee vrouwen in de entertainmentindustrie: de legendarische komiek Deborah Vance (Jean Smart), een Las Vegas-diva die bijna met pensioen is, en Ava (Hannah Einbinder), een jonge en getalenteerde schrijfster uit Los Angeles die gedwongen wordt om voor Deborah te werken nadat ze door een slecht getimede tweet verstoten wordt in Hollywood.

HBO Hacks Netflix show 22
(Afbeelding: HBO)

Een opmerkelijke combinatie die meeroplevert dan enkel klassiek sitcom-goud, want Hacks maakt dankzij scherp schrijfwerk, slimme grappen en bijtend commentaar al vanaf de eerste afleveringen indruk.

Perfecte scores Rotten Tomatoes

In de basis gaat de komedie over hoe vrouwen in entertainment nog behandeld worden alsof het 1974 is, maar eigenlijk doet die ‘synopsis’ Hacks tekort. Gelukkig zeggen de scores genoeg: op IMDB scoort de show een dikke 8.2 en op Rotten Tomatoes scoort Hacks al twee seizoenen lang een perfecte 100 procent. Ja, de perfecte score.

Bree Fowler van CNET is er duidelijk over: “Stuur deze serie naar iedereen die je vertelt dat vrouwen niet grappig zijn. Of nog beter, vertel ze dat dat debat al tientallen jaren geleden is beëindigd, ga met je voetjes omhoog zitten en geniet van het meest perfecte stukje televisie van dit jaar.” Of, zoals een andere criticus concludeert: “Hacks neemt twee onaardige personages, combineert ze en transformeert ze tot iets onweerstaanbaars. Het is een verbluffend staaltje chemie.”

HBO heeft meer seizoenen

Seizoen één van Hacks is nu op Netflix te streamen. Voor seizoen twee kun je helaas enkel bij HBO Max terecht, waar toevallig op het moment van schrijven ook seizoen drie is begonnen. Of Hacks die perfecte score weet vol te houden is een kwestie van afwachten, maar vooralsnog kun je van absolute toptelevisie spreken.

Een HBO-waardig niveau waar praktisch elke Netflix Original nog wat van kan leren. Heb je geen HBO Max of Netflix, maar wel Disney+? Daar is nu de beste show van 2024 te streamen.

HBO Hacks Netflix show 22
(Afbeelding: HBO)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.