Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Netflix voegt beste oorlogsserie ooit toe aan arsenaal

De beste oorlogsserie aller tijden, Band of Brothers, is een echte HBO-klassieker. Toch kun je ‘m binnenkort ook op Netflix streamen, ook in Nederland.

De tijd dat Netflix alleenheerser was en je al je favoriete shows en films op één streamingdienst kon vinden, is voorgoed voorbij.

Netflix sluit opmerkelijke deal met HBO

De concurrentie is de afgelopen jaren ontploft, waarbij nieuwkomers als Disney+ en HBO Max binnen korte tijd een significant marktaandeel wisten te veroveren. Voeg daar kleinere diensten zoals Paramount+, SkyShowtime en Peacock aan toe en je hebt een hoge mate van versplintering in aanbod. Opeens heb je tig abonnementen nodig om alle nieuwe hits in streamingland te checken.

Gelukkig levert die moordende concurrentie soms ook voordeel op. Eerder dit jaar werd een onwaarschijnlijke samenwerking bekendgemaakt: Netflix heeft een zogenaamde co-lincensing deal gesloten met HBO Max.

Lang verhaal kort: Netflix kan series van HBO aan gaan bieden. Daardoor zullen er de komende tijd hoogwaardige HBO-hits uit de afgelopen decennia (tijdelijk) op die streamingdienst te zien zijn. Oftewel: Netflix kan gaan profiteren van de kwaliteit waar HBO om bekend staat.

Van Ballers naar Band of Brothers

Ja, ook in Nederland. Eerder deze maand verscheen al Ballers op Netflix, een HBO Original met Dwayne ‘The Rock’ Johnson in de hoofdrol. Een show van formaat, niet een obscure serie die niemand kent. Daar wordt op 15 september nog een schepje bovenop gedaan. Dan komt namelijk één van de beste oorlogsverhalen aller tijden naar Netflix: Band of Brothers.

Een legendarische miniserie uit 2001, gebaseerd op het gelijknamige boek van historicus Stephen Ambrose. De dramaserie volgt de reis van het Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment van de 101st Airborne Division, van hun training in Camp Toccoa tot D-Day, operatie Market Garden, de Slag om de Ardennen en de overgave van Duitsland.

Sterrencast: van Tom Hardy tot Michael Fassbender

De cast van de HBO-serie is ijzersterk, al helemaal 22 jaar na dato. Van Damian Lewis (Billions), Michael Fassbender (12 Years a Slave) tot Tom Hardy (Venom) en James McAvoy (X-Men).

Topacteurs die in sommige gevallen toen nog aan het begin van hun respectievelijke carrières stonden. Anno 2023 zorgt het ervoor dat je een sterrencast van de bovenste plank op je beeldscherm getoverd krijgt.

Prijzenkast en topscores

Maar vergeet die namen, want ook zonder al die bekende gezichten is Band of Brothers absoluut het checken waard. De coproductie van Steven Spielberg en Tom Hanks heeft een tjokvolle prijzenkast, volgepropt met Primetime Emmy Awards en een Golden Globe.

Band of Brothers HBO oorlogsserie op Netflix
(Afbeelding: HBO)

Op IMDb scoort het meeslepende verhaal een dikke 9.4, en op Rotten Tomatoes wordt de oorlogsserie beloond met scores van 97 procent (critici) en 96 procent (publieksscore). Daarmee is de miniserie nog steeds een voorbeeld voor moderne producties, die zelden aan dit niveau kunnen tippen. Laat staan voor shows in 2001, toen dit soort prestigieuze kwaliteitstelevisie nog een stuk zeldzamer was.

‘Beste televisieserie ooit’

Of, zoals Austin Smith het in zijn recensie uit 2018 samenvatte: “Na het zien van de 10 uur durende Band of Brothers ben ik zo uitgeput door de intensiteit van wat ik zojuist heb aanschouwd, dat ik klaar ben om deze miniserie over de Tweede Wereldoorlog uit te roepen tot het beste werk dat ooit voor televisie is gemaakt.”

Je kunt Band of Brothers vanaf 15 september in zijn glorie op Netflix streamen. Als je een abonnement op HBO Max hebt, dan kun je nu al de oorlogsserie checken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.