Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Netflix scoort met Stranger Things-heldin, maar Avengers zijn nodig

Stranger Things-ster Millie Bobby Brown veroverde afgelopen weekend na Enola Holmes opnieuw Netflix met een spectaculaire film waar ze de hoofdrol in speelt: Damsel. Toch levert de nieuwe fantasy-film haar vooral een dieptepunt op. Gelukkig komen de Avengers-breinen haar redden!

Een duistere fantasy-film waarin de clichés van het genre op zijn kop worden gezet. We hebben ze vaak voorbij zien komen de afgelopen tien jaar, maar de specifiek laatste paar jaar is het stil in de fantasy-hoek.

Netflix scoort met Damsel

Fans van zowel Stranger Things als het betere fantasy-werk reageerden dan ook zeer enthousiast op het nieuws dat Netflix aan een ambitieuze avonturenfilm met het jonge megatalent werkte. Damsel, de resulterende avonturenfilm, is sinds afgelopen vrijdag op Netflix te streamen. Een denderend debuut, want de fantasy-film is zowel in Nederland als wereldwijd de best bekeken film op de streamingdienst.

Maar ja, een nieuwe film met een bekend gezicht komt met gemak op de eerste plek, zo bewezen tig matige B-films de afgelopen jaren. Pas als Netflix weer kijkcijfers bekendmaakt, kunnen we écht de balans opmaken.

Dieptepunt op Rotten Tomatoes

Waar wel al cijfers zijn verschenen, is op Rotten Tomatoes. Daar worden de reviews van honderden critici, journalisten en recensenten verzameld om zo tot een consensus te komen: hoe ‘goed’ is een film?

Netflix Damsel Millie Bobby Brown 2 reviews
(Afbeelding: Netflix)

Helaas pakt dat plaatje niet echt goed uit voor Millie Bobby Brown. Damsel heeft op het moment van schrijven een Rotten Tomatoes-score van 59 procent, waarmee de Netflix Original net niet Fresh is. Oftewel: 59 procent van alle verzamelde recensies van critici was positief. Allesbehalve een topscore, zeker vergeleken met de Enola Holmes-films, die beide boven de 90 procent scoorden.

Daarmee is Damsel de laagst scorende Netflix-film van de Stranger Things-ster, en overall de op één na slechtst scorende film uit haar carrière. Enkel Godzilla: King of the Monsters deed het slechter, met een Rotten Tomatoes-score van 42 procent.

“Te kinderachtig en oppervlakkig voor volwassenen, maar te bruut en bloederig voor kinderen. Dit is een Damsel die echt gered moet worden,” concludeert David Opie van Empire Magazine op genadeloze wijze over Damsel.

Publiek ook matig enthousiast

Toch merken veel critici op dat de film voor de doelgroep prima te pruimen is, al blijft het dan de vraag wie specifiek die doelgroep is. “Voor de doelgroep is het echt een ijzersterke en plezierige actiefilm met een rijk ontwerp, geweldige actie en een sterke spanning,” aldus Grant Watson van Fiction Machine.

Bovendien doet de Netflix-film het ook allesbehalve fantastisch bij dat publiek. Na meer dan duizend beoordelingen scoort de fantasy-achtbaan een vrij matige 73 procent bij het over het algemeen zeer vergevingsgezinde publiek, zeker als het om dit soort verstand-op-nul-avonturen gaat. Ook op IMDb moeten Millie Bobby Brown en co. het met een magere 6.3 doen.

Herkansing voor Millie Bobby Brown

Een prima tussendoortje dus, geen Oscars-materiaal. Met de flater die Damsel is komt Electric State des te meer onder een vergrootglas te liggen. Dat is een sciencefiction-film van Netflix met, je raadt het al, Bobby Brown in de hoofdrol.

De film is gebaseerd op de prachtige scifi-tekeningen van de Zweedse kunstenaar Simon Stålenhag en komt uit de koker van de Russo-broers. Precies: het duo achter films als Avengers: Endgame en Captain America: The Winter Soldier. Ook niet automatisch een goed teken, want sinds hun Marvel-jaren hebben ze vaker mis dan raak geschoten.

Hopelijk wordt Damsel voor Millie Bobby Brown die ene vroege forgettable film die elke Hollywood-ster in zijn oeuvre heeft zitten. Niets mis mee, en je kunt er nu zelf een oordeel over vellen op Netflix. Trek in een film die beter beoordeeld wordt? We hebben in dit artikel alle Oscar-winnaars van dit jaar voor je op een rijtje gezet, inclusief waar je ze kunt streamen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.