Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Gangsterserie met Breaking Bad-ster is de nieuwe Netflix-hit

Na The Gentlemen ‘de film’ leverde Guy Ritchie deze week voor Netflix The Gentlemen ‘de serie’ af met onder anderen Breaking Bad-ster Giancarlo Esposito in de gelederen. Verwarrend. Of toch vooral de moeite waard?

Hoewel Guy Ritchie lang niet altijd in de roos schiet, kun je er niet omheen dat de Britse filmmaker heerlijke films aflevert. Van de fantastische gangsterfilms van begin deze eeuw tot de beste James Bond-film zonder Bond: zijn stijl is direct herkenbaar. Met kleurrijke figuren en dialogen, heerlijke accenten en smakelijke actie.

The Gentlemen: vergeten misdaadparel

In 2019 bracht hij The Gentlemen uit, een gangsterfilm met Matthew McConaughey in de hoofdrol. De Interstellar-acteur speelde Mickey Pearson, een stijlvolle drugsbaas met een omvangrijk imperium. De resulterende film was weer Ritchie op zijn best, maar mede door de pandemie bleef The Gentlemen onder de radar van veel Nederlandse fans. Zonde!

The Gentlemen film
De film (Afbeelding: STXFilms)

We raden je dan ook vooral aan om de gangsterfilm nu alsnog op HBO Max of Videoland te streamen, maar je kunt daarnaast ook op een andere manier de kleurrijke criminele wereld van Guy Ritchie gaan ervaren. Sinds afgelopen donderdag is namelijk The Gentlemen op Netflix te streamen. Niet de film, maar een gloednieuwe serie, een spin-off van de titel uit 2019.

Topcast, van Breaking Bad tot Black Widow

Ja, lichtelijk verwarrend, maar in ruil daarvoor krijg je wel een achtdelige gangsterserie met een topcast The Gentlemen, de serie dus, speelt zich af in dezelfde wereld als de film, maar met compleet nieuwe personages en een verhaal dat enkel ingrediënten leent van zijn voorganger. Laten we het een halve reboot noemen.

Theo James uit The White Lotus speelt de hoofdrol als Eddie Horniman, een jongeman wiens vader onverwachts overlijdt, waarna Eddie een omvangrijk landgoed erft. En wat voor één: al snel komt de rijkeluiszoon erachter dat zijn vader een cannabis-imperium runde. Een imperium waar veel criminelen en andere gevaarlijke figuren graag van mee willen profiteren. Dan kun je snel wegrennen, of je plekje in die onderwereld juist claimen en jezelf ontpoppen tot drugsbaas. Guy Ritchie kennende weet je waarschijnlijk al welke keuze Eddie gaat maken.

De rest van de cast bestaat onder andere uit niemand minder dan Ray Winstone (Black Widow), Joely Richardson (The Patriot) en Breaking Bad en The Mandalorian-baas Giancarlo Esposito. Poah. Hij mag zich dus opnieuw aan een drugsimperium gaan wagen. Waar Hugh Grant, Charlie Hunnam en Matthew Mcconaughey na de originele film dus niet terugkeren, geldt dat wel voor Guy Ritchie zelf. Hij is ook voor deze Netflix-serie aan boord als producent, schrijver en regisseert daarnaast ook de eerste twee afleveringen.

‘Netflix-serie het beste van Guy Ritchie’

De vraag is of The Gentlemen de serie net zo goed uitpakt als de film. Een vroege blik op Rotten Tomatoes verklapt dat het een nek-aan-nek-strijd gaat worden. Waar voor de film de teller na 278 recensies op een nette 75 procent staat, scoort de Netflix-serie na 36 reviews 76 procent. Maar goed, die score zal nog flink gaan verschuiven naar mate er meer beoordelingen van critici binnenstromen.

Sommige recensenten zijn ronduit lyrisch. Mick LaSelle van San Francisco Chronicle noemt The Gentlemen “het beste dat Guy Ritchie ooit heeft gedaan.” Ook merken een aantal critici op dat de show de tekortkomingen van de originele film vermijdt en daarmee de betere versie van de twee is. “Voor iedereen die een gangsterverhaal wil dat zichzelf niet al te serieus neemt, is The Gentlemen a rollicking good time,” concludeert Lauren Sarner van de New York Post.

Te lang?

Toch scoort de Netflix Original op het moment van schrijven vooralsnog dus niet bijzonder veel beter dan de film. Tot nu toe komen in de reviews telkens twee voornaamste kritiekpunten terug.

De eerste is er eentje die vooral tot stand komt als je de twee vergelijkt: meerdere critici merken op dat de serie niets nieuws doet ten opzichte van de film, en daarmee dus overbodig zou zijn. Een tekortkoming die dus eigenlijk wegvalt als je de film nooit hebt gezien.

Toch zit daar ook zonder die vergelijking een kern van waarheid in, aldus bijvoorbeeld Lyvie Scott van Inverse: “Na decennia van het remixen van dezelfde details om een ander verhaal te vertellen, heeft Ritchie eindelijk geen manieren meer om het fris te laten aanvoelen.” Oef.

Het tweede voornaamste kritiekpunt is de lengte van de show, een probleem dat helaas vaak opduikt als het om Netflix Originals gaat. “Misschien had een kleiner aantal afleveringen The Gentlemen kunnen redden van het afglijden naar desinteresse,” concludeert Empire Magazine bijvoorbeeld.

Reviews leveren positieve consensus op

Maak je echter geen zorgen. De consensus onder critici is duidelijk dat The Gentlemen op zijn minst “brutale, onweerstaanbare en niet al te veeleisende lol” biedt. Ook de publieksscore is met 79 procent uitstekend. Op IMDb scoort de Netflix Original zelfs een dikke 8.4, waar de film op een 7.9 is blijven steken.

Vooralsnog wijst alles erop dat fans weer een smakelijk gangster-avontuur van Guy Ritchie te verorberen hebben. Heerlijk!

Over Ritchie gesproken: onlangs kwam de eerste trailer uit voor zijn nieuwe oorlogsfilm, met niemand minder dan Henry Cavill en de vader van James Bond in de hoofdrollen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.