Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Netflix knalt met oorlogsfilm Top Gun-producent met vleugje Marvel

Netflix trapt mei direct op spectaculaire wijze af met een oorlogsfilm van Top Gun: Maverick-producent Jerry Bruckheimer: 12 Strong. Een op feiten gebaseerde achtbaanrit met een sterrencast.

Jerry Bruckheimer weet als producent als geen ander hoe je een spectaculaire spierballenfilm neerzet.
Van Pirates of the Caribbean en Bad Boys tot Top Gun: Maverick: je kon de afgelopen decennia de naam van de ondertussen 80-jarige producent in de aftiteling van menig blockbuster spotten.

12 Strong: oorlogsfilm met Thor Hemsworth

In de aanloop naar 2018 sloeg hij de handen ineen met Nicolai Fualsig, een relatief onbekende Deense regisseur van televisiecommercials. De Deen kreeg voor zijn eerste grote film op het witte doek een zak van 35 miljoen dollar in handen gedrukt. Het resultaat? 12 Strong, een ‘op feiten gebaseerde’ oorlogsfilm met Chris Hemsworth, Michael Peña en Michael Shannon in de hoofdrollen.

Chris ‘Thor’ Hemsworth speelt kapitein Mitch Nelson, het hoofd van een dozijn Green Berets die de eerste Amerikaanse troepen waren die na 9/11 voet aan wal zetten in Afghanistan. Onder zijn mannen zijn de oudere en meer ervaren hoofdonderofficier Hal Spencer (Michael Shannon), de gevatte Sam Diller (Michael Pena) en wapenexpert Ben Milo (Trevante Rhodes).

Hun missie? Om Noord-Afghanistan binnen te komen via Oezbekistan met de hulp van de Oezbeekse krijgsheer generaal Dostum (Navid Negahban), die zijn eigen redenen heeft om het tegen de Taliban op te nemen. Samen met Dostum en zijn mannen moeten Nelson en zijn team de Afghaanse stad Mazar-i-Sharif, een Taliban-bolwerk, veroveren. Maar ondanks hun uitgebreide training en grenzeloze moed beseffen de Amerikaanse troepen niet dat ze te paard door dit onvergeeflijke terrein zullen moeten navigeren, voordat het begint te vriezen en de missie al helemaal onmogelijk wordt.

Perfect kijkvoer voor op Netflix

Dat recept leverde een meeslepende actiefilm op, vol actiescènes en spierballendrama. Fualsig weet de visuele taal van Westerns op intrigerende wijze te combineren met wat je van een doorsnee oorlogsfilm verwacht, ondersteund door puik acteerwerk van de sterrencast.

De IMDb-score van 12 Strong is veelzeggend: de film scoort een 6.5. Niet denderend goed, maar ook niet denderend slecht. Verstand op nul en genieten maar. Filmrecensent Dominic Griffin vat het uitstekend samen in zijn review van de oorlogsfilm: “12 Strong verandert een heel echt verhaal in een professioneel worstelspektakel.” Stupid fun, dus. Puur popcornvermaak.Netflix knalt met oorlogsfilm Top Gun-producent met vleugje Marvel 12 Strong
(Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

Oftewel, het perfecte kijkvoer voor op Netflix. 12 Strong is typisch zo’n Amerikaanse spierballenfilm die je in de bioscoop overslaat, maar thuis, lui vanaf de bank, prima vermaak zijn na een lange werkdag. Gelukkig is dat ook precies wat de streamingdienst je sinds 1 mei biedt: 12 Strong is vanaf nu te streamen op Netflix. Kiek ze!

Toch trek in een beter gerecenseerde oorlogsfilm? Check dan dit lijstje met ijzersterke titels die je nog niet hebt gezien, of stream de beste oorlogsfilm van 2023 gewoon gratis op NPO Start.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.