Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 mei 2024
Leestijd: 5 minuten

De beste Nederlandse oorlogsfilms volgens IMDb en waar je ze streamt

Hollywood gooit constant hoge ogen met bombastische en peperdure nieuwe oorlogsfilms. Je hoeft echter niet bij Amerika aan te kloppen voor het betere werk. Dit zijn de allerbeste Nederlandse oorlogsfilms volgens IMDb, inclusief waar je ze (gratis) streamt.

Onlangs lieten we je zien dat er ook buiten Amerika ijzersterke oorlogsverhalen te zien zijn, bijvoorbeeld uit Zuid-Korea. Stiekem hoef je echter niet eens de landsgrenzen over. Ondanks het feit dat de Nederlandse filmindustrie relatief klein is, heeft ons kikkerlandje in de loop der jaren een opvallend aantal geprezen oorlogsfilms voortgebracht, waaronder zelfs een Oscarwinnaar.

De beste Nederlandse oorlogsfilms volgens IMDb

We zetten de top acht beste Nederlandstalige oorlogsfilms aller tijden voor je op een rijtje, gerangschikt op basis van IMDb-score, inclusief waar je ze kunt streamen. Goed nieuws: dat kan verrassend vaak gewoon gratis.

8. De Aanslag (1986)

De Aanslag is natuurlijk een hoogtepunt uit de Nederlandse literatuur, maar als je geen trek hebt in zo’n kloek boek, dan kun je altijd nog deze film aanzetten. Fons Rademakers heeft het namelijk voor elkaar gekregen om een meesterwerk van een boek wél op degelijke wijze te adapteren. De film volgt Anton Steenwijk, die getuige is van de moord op zijn familie door Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog na een mislukte moordaanslag op een Nederlandse collaborateur. De eerste Nederlandse film die ooit de Oscar voor Best Foreign Film heeft gewonnen.

🍿 IMDb-score: 7.2

📺 Te streamen op: YouTube (gratis)

7. Pastrole 1943 (1978)

Bereid je voor op een tripje door de Nederlandse filmgeschiedenis, want een flink aantal van de best beoordeelde oorlogsfilms uit ons kikkerlandje komen uit de vorige eeuw. Pastorale 1943 is gebaseerd op de gelijknamige roman van Simon Vestdijk, uit 1948. De film speelt zich af in een klein Nederlands dorpje, en volgt de doodnormale inwoners terwijl ze de complexe realiteit van de Tweede Wereldoorlog moeten zien te navigeren. Een vredig bestaan, bruut verstoord door de inval van Duitse soldaten, met verraad, de dood en onwaarschijnlijke heldhaftigheid als gevolg.

🍿 IMDb-score: 7.3

📺 Te streamen op: Eye Film (huur)

6. Voorbij, Voorbij (1981)

Vijf jaar voor de vorige film uit dit lijstje kwam Voorbij, Voorbij uit, van niemand minder dan Paul Verhoeven. Een paar jaar voor Total Recall en RoboCop maakte hij deze Nederlandse televisiefilm, die zich afspeelt tijdens de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. De oorlogsfilm volgt een groep verzetsstrijders terwijl ze een gedurfde sabotagemissie plannen om Duitse operaties te verstoren. Terwijl de spanningen oplopen en de risico’s toenemen, moeten de personages hun angsten onder ogen zien en moeilijke keuzes maken in de strijd voor vrijheid. Na Voorbij, Voorbij begon Verhoeven Engelstalige films te maken. The rest is history.

🍿 IMDb-score: 7.3

📺 Te streamen op: YouTube (gratis)

5. De Tweeling (2002)

We maken een sprong naar de huidige eeuw voor De Tweeling, een op het gelijknamige boek van Tessa de Loo gebaseerd oorlogsdrama. Regisseur Ben Sombogaart (Abeltje) vertelt het verhaal van Lotte en Anna, een tweeling die op jonge leeftijd wordt gescheiden en in verschillende omgevingen opgroeit. Verschillen die ertoe leiden dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog aan tegenovergestelde kanten van het conflict komen te staan. Deze Nederlandse oorlogsfilm is zelfs genomineerd voor een Oscar, die voor Best Foreign Film.

🍿 IMDb-score: 7.4

📺 Te streamen op: Netflix / Videoland (abonnement)

4. De Laatste Zeven Maanden van Anne Frank (1988)

Oké, De Laatste Zeven Maanden van Anne Frank is geen speelfilm maar een documentaire, maar met zoveel lof en een hoge IMDb-score wilden we deze titel niet schrappen. Deze film focust op de laatste maanden van Anne Franks leven, vlak voor haar deportatie naar Auschwitz. Door middel van interviews, archiefbeelden en reconstructies geeft de film inzicht in Anne Franks onderduikervaringen en haar tijd in het vernietigingskamp. Pittig kijkmateriaal, maar helaas anno 2024 des te relevanter.

🍿 IMDb-score: 7.4

📺 Te streamen op: YouTube (gratis)

3. Zwartboek (2006)

Spoiler-alert: Paul Verhoeven heeft maar liefst drie van de acht films in de top acht beste Nederlandse oorlogsfilms aller tijden afgeleverd, waarvan twee ook nog eens in de top drie staan. Een prestatie van formaat. Zwartboek volgt een door Carice van Houten gespeelde Joodse vrouw die in het Verzet gaat nadat haar familie door de nazi’s is vermoord. Het levert de met afstand meest succesvolle Nederlandse film aller tijden op, maar ook de nodige controverse.

🍿 IMDb-score: 7.6

📺 Te streamen op: Netflix / Prime Video (abbonement)

2. Het Verhaal van Kees (1989)

Het Verhaal van Kees is geen bombastische oorlogsfilm. Dit pareltje uit 1989 neemt je mee terug naar de Tweede Wereldoorlog, door de ogen van een klein jongetje genaamd Kees. Een doorsnee kind dat opgroeit tijdens de bezetting. Geen groots verzetsverhaal, maar ervaringen die representatief zijn voor de ervaringen van de meeste Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

🍿 IMDb-score: 7.6

📺 Te streamen op: YouTube (gratis)

1. Soldaat van Oranje (1977)

Hoe kon het ook anders: Soldaat van Oranje is nog altijd de hoogst scorende Nederlandstalige oorlogsfilm op IMDb. Het verhaal van een groep Nederlandse studenten wiens levens totaal veranderd worden door de Duitse bezetting. Ook nog tot in den treure te zien als musical, en vergeet vooral de fantastische soundtrack van Rogier van Otterloo niet.

🍿 IMDb-score: 7.7

📺 Te streamen op: Internet Archive (gratis)

Toch trek in een anderstalige oorlogsfilm? Check dan deze ijzersterke titels, of stream op Netflix dit ondergewaardeerde pareltje.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.