Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe oorlogsfilm gaat 1917 achterna vanuit zeldzaam oogpunt

Maak kennis met Before Dawn, een Australische oorlogsfilm die praktisch vanuit het niets het internet gaat veroveren. Vleugje 1917 en Saving Private Ryan, maar juich vooral niet te vroeg. Het oogpunt is interessant: je beleeft de film vanuit het Australische leger en dat zie je niet vaak.

Met The Ministry of Ungentlemanly Warfare en Civil War in de achteruitkijkspiegel is 2024 nu al een topjaar voor liefhebbers van de oorlogsfilm. Daar komt bovendien binnenkort nog het veelbelovende Lee bij, met Kate Winslett in de hoofdrol als de beroemde oorlogsfotografe Lee Miller, onder regie van Eternal Sunshine of the Spotless Mind-cinematograaf Ellen Kuras.

Oorlogsfilm Before Dawn

Dat is niet de enige oorlogsfilm om in de gaten te houden. Ook op het straight-to-streaming front gebeurt er een hoop. Vaak met een klein marketingbudget, waardoor titels al snel onder je radar doorvliegen. Zonde, want ook wat oorlogsverhalen betreft is er op VOD een hoop moois te vinden.

Zoals Before Dawn, een aankomende oorlogsfilm die zich eens niet tijdens de Tweede, maar de Eerste Wereldoorlog afspeelt. Before Dawn zoomt in op een perspectief en kant van het conflict dat normaliter zelden aan bod komt; dat van het Australische leger.


We volgen een jonge soldaat, gespeeld door Levi Miller, die je wellicht kent uit A Wrinkle in Time.
Nadat hij de schapenboerderij van zijn familie in de Australische outback heeft verlaten, voegt een jonge militair zich bij zijn landgenoten aan het westelijke front van de Eerste Wereldoorlog.

Opvallend explosieve actie

Al snel komt hij oog in oog te staan met de wrede en meedogenloze realiteit van een loopgravenoorlog. Een uitputtingsslag waarin overleven de hoogste prioriteit heeft, en je onmogelijke keuzes moet maken als het om de levens van je medesoldaten gaat. Een band die op dagelijkse basis het verschil maakt tussen leven en de dood.

Vergis je echter niet: Before Dawn probeert niet weg te komen met enkel 1-op-1 drama of ander acteerwerk dat zich ver buiten de explosies en vliegende kogels afspeelt. Ondanks de beperkte digitale release, vaak toch een teken dat we het over een low-budget film hebben, trakteert alleen de eerste trailer ons al op een flinke dosis oorlogsgeweld. De kans dat men het niveau van Saving Private Ryan of 1917 aantikt is klein, maar Before Dawn doet op zijn minst qua de intense sfeer meteen aan die titels denken.

Lege CV’s

De regie van de film is in handen van Jordon Prince-Wright, een relatief onbekende Australische regisseur. Daarmee zijn we ook meteen bij de voornaamste reden om niet te vroeg te juichen aanbeland. Before Dawn is pas zijn tweede film. Het regiedebuut van Prince-Wright, The Decadent and Depraved, scoort een magere 5.2 op IMDb.

Ook de scriptschrijver is nog een groentje als het om volledige speelfilms gaat: Before Dawn is zijn eerste film. Twee relatieve beginnelingen die direct een ambitieuze oorlogsfilm tackelen; dat kan goed gaan, maar ook wij zouden niet direct bioscooptickets aanschaffen.

Gelukkig hoeft en kan dat ook niet. Before Dawn komt hier enkel digitaal uit, op 19 juli. Vanaf dan is de Australische oorlogsfilm online te huur en hebben we ook ongetwijfeld ook reviewers die ons gaan vertellen of de actiefilm de moeite waard is. 
Tot het zover is hebben we gelukkig nog andere wél al geprezen kijktips binnen het oorlogsgenre. Zo staat op Netflix een van de beste oorlogsfilms van vorig jaar, afgeleverd door onze Zuiderburen. Ook kun je sinds kort gewoon Oscar-winnaar 20 Days in Mariupol gratis vanaf je bank streamen. Scheelt weer een bioscoopticket.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.