Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Critici gaan los op nieuwe James Bond-oorlogsfilm van Guy Ritchie


De nieuwe Guy Ritchie draait in de bioscopen: de James Bond-oorlogsfilm The Ministry of Ungentlemanly Warfare, met Henry Cavill in de hoofdrol. Het begin van een nieuwe megafranchise of een peperdure flop? We maken de balans op.

Sinds deze week draait The Ministry of Ungentlemanly Warfare in de Amerikaanse bioscopen. Over een Nederlandse bioscooprelease is nog niets gecommuniceerd, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat de nieuwe blockbuster van Guy Ritchie ook hier flink gaat scoren.

De actiefilm gaat over een uiterst geheime soldaten-squad van Winston Churchill, opgebouwd uit voormalige schurken, buitenbeentjes en gespierde mannen met vreemde talenten. Mannen die buiten de lijntjes mogen tekenen om het tij te keren tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Uiteindelijk verandert hun stoutmoedige aanpak de loop van de oorlog en leggen ze de basis voor de Britse SAS en de moderne Black Ops oorlogsvoering,” aldus de synopsis voor The Ministry of Ungentlemanly Warfare.

De nieuwe oorlogsfilm is overigens niet door Ritchie uit de duim gezogen. Het verhaal van The Ministry of Ungentlemanly Warfare is gebaseerd op een nonfictie-boek van de Britse schrijver en historicus Damien Lewis. De grondleggers van de Britse SAS hebben dus echt bestaan. Sterker nog, Ian Fleming maakte deel uit van de squad. Precies: de vader van James Bond. In Guy Ritchie’s film wordt hij gespeeld door Freddie Fox (Slow Horses).

Topcast en de volgende John Wick

Over de cast gesproken: die is indrukwekkend. Henry Cavill speelt de hoofdrol als het hoofd van de squad, waarmee de publieksfavoriet toch nog een James Bond-link te pakken heeft. Verder bestaat de cast van The Ministry of Ungentlemanly Warfare onder andere uit Henry Golding (Guy Ritchie’s The Gentlemen), Alan Ritchson (Reacher) en Babs Olusanmokun (Dune). Spierballen. Het script is geschreven door Paul Tamasy, de producent achter Top Gun: Maverick en schrijver van de oorlogsfilm The Outpost.

The Ministry of Ungentlemanly Warfare Bioscoop oorlogsfilm reviews
(Afbeelding: Lionsgate)

Je merkt het al: de potentie spat van dit project af. Dat heeft Lionsgate ook door. De studio hoopt dat deze film na John Wick een nieuwe megafranchise aftrapt, met nog vele films vol levensgevaarlijke oorlogsmissies en het vette stijltje van Ritchie. Voeg daar de vaak gemaakte vergelijking met Quentin Tarantino’s Inglourious Basterds aan toe en je hebt een lat die eng hoog ligt.

Reviews The Ministry of Ungentlemanly Warfare

Nu kunnen we alvast voorzichtig de balans op gaan maken, want The Ministry of Ungentlemanly Warfare draait immers al in de Amerikaanse bioscopen. De reviews stromen Rotten Tomatoes binnen. Weet Guy Ritchie na The Gentlemen opnieuw te scoren en is er een nieuwe oorlogsfranchise geboren? Of hebben we het hier simpelweg over een lekker hersenloos tussendoortje?

Na 26 recensies van critici scoort de oorlogsfilm een degelijke 77 procent op Rotten Tomatoes, wat betekent dat 77 procent van de verzamelde recensies The Ministry of Ungentlemanly Warfare een voldoende geven. De gemiddelde score is met een 6.3 vrij karig. Op IMDb doet de film het ook niet denderend, met een degelijke maar niet spetterende 7.1 bij het publiek.

De conclusie van filmrecensent Sean Chandler vat de consensus onder veel critici eigenlijk het beste samen: “Hoewel de film diepgang mist, maakt hij dat goed met stijl en energieke optredens. Het is duidelijk dat iedereen die aan de film heeft meegewerkt het naar zijn zin had. Ik heb me prima vermaakt!” Het recente oeuvre van Ritchie in een notendop, zou je kunnen stellen.

Apocriefe historische remix

Sommige recensenten zijn zelfs ronduit lovend: “Ministry, een enigszins apocriefe historische remix, is Ritchie’s beste film sinds lange tijd. Hij kan echter niet beweren dat hij het wiel opnieuw uitvindt, want de regisseur is nog steeds erg comfortabel in het vasthouden aan wat werkt,” aldus Lyvie Scott van Inverse. Wat we van de Britse regisseur gewend zijn, dus.

Toch zijn er dus ook een hoop negatieve reviews te vinden. Derek Smith van Slant Magazine merkt bijvoorbeeld op dat de “actiekomedie er nooit helemaal uit komt wat voor soort film het wil zijn.” Criticus Tim Grierson noemt de films zelfs ronduit oppervlakkig.

Het grote publiek

Van een denderend startschot voor een nieuwe megafranchise kun je dus nog niet spreken. Aan de andere kant: bekende gezichten, humor, actie en het kenmerkende sausje van Guy Ritchie spreken waarschijnlijk als totaalpakket wel enorm het grote publiek aan, waar critici meer over de vermeende oppervlakkigheid vallen.

De publieksscore is nog niet beschikbaar, maar waarschijnlijk valt die een stuk hoger uit. Maar toch, maar toch: de laagst scorende John Wick-film op Rotten Tomatoes is de eerste, met een ijzersterke 86 procent. Andere koek.

Hopelijk krijgen we binnenkort te horen wanneer The Ministry of Ungentlemanly Warfare in Nederland uitkomt. In de tussentijd kun je alvast in de stemming komen met deze brute oorlogsfilm, die je gewoon op Netflix kunt streamen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.