Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Netflix scoort met oorlogsfilm Brad Pitt van Peaky Blinders-brein

Topnieuws voor liefhebbers van de betere oorlogsfilm: na de beste oorlogsfilm van 2023 heeft Netflix nu ook een ondergewaardeerde parel uit 2017 beschikbaar gesteld. Maak kennis met Allied.

Niemand minder dan Brad Pitt speelt in Allied de hoofdrol als Max Vatan, een Amerikaanse inlichtingenofficier. Tijdens een missie achter de vijandelijke linies in het Casablanca van 1942 komt hij Marianne Beauséjour tegen, een door Marion Cotillard gespeelde verzetsstrijder.

Levensgevaarlijke liefde in Allied

Wat begon als een missie om een Duitse ambassadeur om het leven te brengen, mondt uit in een levensgevaarlijke liefdesrelatie. Levensgevaarlijk ja, want dan begint het meeslepende plot van Allied pas echt. “Er is geen gemakkelijke manier om te zeggen wat ik ga zeggen, we vermoeden dat uw vrouw een Duitse spion is”, zegt een Britse ambtenaar tegen Pitt, die reageert met: “Dit is krankzinnig.”

De inlichtingenofficier krijgt de opdracht om de vrouw waarop hij verzot is binnen 72 uur te doden. En anders? “Als je niet meewerkt, word je opgehangen,” wordt hem verteld.

Oorlogsfilm vol grote namen

Het lijstje met grote namen houdt niet op met Brad Pitt en Marion Cotillard. De regie is in handen van Robert Zemeckis, de regisseur achter films als Back to the Future en Forrest Gump. Het script komt uit de koker van Steven Knight, het brein achter Peaky Blinders en de beste oorlogsserie van de afgelopen jaren.

Helaas flopte Allied behoorlijk in de bioscoop, waardoor de oorlogsfilm sinds 2017 ook zelden genoemd of getipt wordt online. Doodzonde, want met een nette 7.1 op IMDb en een Fresh-score op Rotten Tomatoes is het allesbehalve een slechte film.

“Zemeckis is een meester in het grote, brede Oscar-bait drama, en hij haalt het beste uit een goed geconstrueerd scenario van Steven Knight,” concludeerde een recensent van Chicago Reader in 2017.

Ook de filmrecesent van Deep Focus Review was enthousiast: “Brad Pitt en Marion Cotillard leveren elegante prestaties in een intelligente en stijlvolle film, die gaandeweg een diepe emotionele resonantie onthult onder de uiterlijke terughoudendheid.”

Coverversie van klassieker

Toch was dus niet elke criticus positief over Allied. De conclusie van Victoria Luxfurd van City AM lijkt goed de consensus onder minder enthousiaste critici samen te vatten: “Net als een gemiddelde coverversie van een klassiek nummer, maakt Zemeckis’ drama alle juiste geluiden voor een oorlogsthriller over de jaren ’40, maar mist de bezieling…”

Bland‘ is een woord dat regelmatig voorbij komt. Afijn, we hebben het met Allied dus duidelijk niet over de beste oorlogsfilm aller tijden. Maar met prima scores en een sterrenteam waar je U tegen zegt is de thriller zeker je tijd waard. Dat Allied ‘gratis’ op Netflix staat, is dan al helemaal de kers op de taart.

Meer oorlogsgeweld op Netflix

Check ook de bijzondere momenten uit de Tweede Wereldoorlog die volgens ons een eigen film verdienen, of lees over de duistere ninja-serie die Netflix binnenkort uitbrengt. Of stream dus op dezelfde dienst de beste oorlogsfilm van 2023.

Allied Oorlogsfilm Brad Pitt Netflix
(Afbeelding: Paramount Pictures)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.