Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 17 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Goedkoopste Ferrari-occasion kost minder dan een simpele Audi

Een Ferrari in je garage lijkt een haast onhaalbare droom. Toch is het bezitten van een Italiaanse volbloed net zo bereikbaar als een Audi A4 op de oprit, zo bewijst de goedkoopste occasion van het supercarmerk in Nederland.

Uiteraard vind je voor bodemprijzen enkel de minder geliefde modellen. Denk daarbij aan de Mondial, die wij eerder hebben uitgelicht als betaalbare Ferrari. Vandaag aandacht voor een ander model dat verzamelaars links laten liggen.

Goedkoopste Ferrari-occasion

We hebben het over de Dino 308 GT4, specifiek dit exemplaar. Reden dat Ferrari-liefhebbers niet omkijken naar dit model, is omdat het van oorsprong helemaal geen echte Ferrari is. Dino was destijds een submerk van het Italiaanse merk.

Goedkoopste Ferrari Dino 308 GT4 occasion Audi
(Afbeelding: AutoTrack / Caspers Collectie)

Dino was de zoon van oprichter Enzo Ferrari, maar stierf in 1956. Als eerbetoon werd de V6-motor die zoonlief hielp ontwikkelen naar hem vernoemd. Het grotere Fiat, dat samenwerkte met Ferrari, maakte ook gebruik van deze zescilinder.

Dino 308 GT4 kreeg toch een V8

De turboloze motor was echter nooit heel krachtig. Daarom plakte het merk er twee cilinders bij aan, toen het de Dino 308 GT4 in 1973 introduceerde. Let wel, toen was dit nog geen Ferrari. Pas vanaf 1975 plakte het sportwagenmerk zijn eigen naam en emblemen op de Dino 308 GT4.

(Afbeelding: AutoTrack / Caspers Collectie)

Hoewel het exemplaar dat nu in Nederland te koop uit 1974 stamt, is dit exemplaar gek genoeg al wel voorzien van Ferrari-logo’s, wat doet vermoeden dat het om een echte Ferrari gaat. Er hangt een prijskaartje van 49.995 euro aan de occasion, waarmee het de goedkoopste manier is om tot de Steigerende Paardenclub te behoren. Het tweedehandsje is zelfs goedkoper dan een Audi A4 in basisuitvoering.

Hardcore versie van de Audi A4

Achterin ligt dus geen V6, maar een 2.9-liter V8. Deze produceert 230 pk. Niet bijzonder veel, maar meer dan de 150 pk die je in een standaard A4 krijgt. Uiteraard is er ook een hardcoreversie van deze Audi te krijgen, daar kan deze gebruikte Ferrari dan weer niet aan tippen.

Deze getunede Lamborghini is de sterkste occasion van Nederland

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.