Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Kate Winslet imponeert in waargebeurde oorlogsfilm grote naam

Later dit jaar is Kate Winslet te zien in Lee, het bijzondere regiedebuut van de cinematograaf van Eternal Sunshine of the Spotless Mind en tevens een waargebeurde oorlogsfilm over een beroemde oorlogsfotografe. De eerste reviews stromen al binnen.

Oorlogsfilms maken toch meer indruk als ze gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Anthony Hopkins in het recente One Life, Schindler’s List, of de aankomende oorlogsserie The Tattooist of Auschwitz ; weten dat wat je ziet ooit echt is gebeurd zorgt ervoor dat alles net wat harder binnenkomt.

Kate Winslet in de film Lee

In september gaat daar nog een voorbeeld van uitkomen. Dan hebben we het over Lee, een nieuwe biografische oorlogsfilm met Kate Winslet in de hoofdrol. Ze speelt de beroemde oorlogsfotografe Lee Miller. Een fotomodel die een veelgeprezen oorlogscorrespondent werd voor Vogue tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kiek, dat klinkt als het recept voor een goede biopic. “Lee leefde haar leven op volle toeren, waarvoor ze een enorme emotionele prijs betaalde.” De kans is groot dat je wel eens foto’s van de fotografe hebt gezien, zoals haar ‘selfie’ in de badkuip van Hitler.

Lee is het regiedebuut van Ellen Kuras, cinematograaf van onder andere Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Niet de minste naam dus. Dat ze op haar 64ste nog haar regiedebuut maakt op het witte doek met een film die grotendeels over fotografie gaat, is dan ook zeer toepasselijk. Daarvoor krijgt ze een reeks grote namen tot haar beschikking. Naast Kate Winslet bestaat de kast van Lee onder andere uit Alexander Skarsgård, Andrea Riseborough, Marion Cotillard, Josh O’Connor, Noémie Merlant, Samuel Barnett en Andy Samber.

Eerste reviews waargebeurde oorlogsfilm

De oorlogsfilm komt pas eind september uit voor het grote publiek, met nu een eerste trailer om te checken, maar de biopic ging afgelopen jaar al in première tijdens het Toronto Film Festival. Daardoor zijn er al wat reviews online te vinden. “Een onvolmaakt maar bewonderenswaardig portret van een woest onafhankelijke, eigenzinnige vrouw die de wereld van de fotojournalistiek veranderde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat fijn dat haar verhaal nu eindelijk op film wordt verteld,” concludeert bijvoorbeeld Louisa Moore van Screen Zealots.

Kate Winslet Lee oorlogsfilm waargebeurd 33
(Afbeelding: Sky Movies)

Niet iedereen is enthousiast. Sommige recensenten trekken de conclusie dat Lee niet voldoet aan de visuele lat die de oorlogsfotografe zelf ooit zo hoog heeft gelegd. Een extra pijnlijke conclusie gezien de decennia die regisseur Ellen Kuras als cinematograaf werkte. “Er is niets afschuwelijks aan Lee, want het is een vakkundig gemaakte film met een aantal zeer sterke hoofdrolspelers, maar het onderwerp komt nooit helemaal uit de verf en het is ook geen geweldige manier om de innerlijke geest van Miller te verkennen,” aldus Nate Richard van Collider.

Tussenstand op Rotten Tomatoes

Zelfs de meest negatieve reviews merken echter op dat Kate Winslet weer een enorm sterke rol neerzet: “Het is deels omdat het project zo gewoontjes is dat Winslet’s fantastische interpretatie van een vrouw die zich niets aantrekt van het handhaven van de status-quo er zo intens uitspringt.”

De voorlopige tussenstand is een verdienstelijke maar niet denderende score van 68 procent op Rotten Tomatoes. Op IMDb scoort de film een prima 6.9. Gelukkig kunnen we eind september zelf een oordeel gaan vellen. Nu al trek in een waargebeurde oorlogsfilm? Check dan deze topper met Benedict Cumberbatch, of ga nog een stap verder met de beste oorlogsfilm van 2023.

Kate Winslet Lee oorlogsfilm waargebeurd 33
(Afbeelding: Sky Movies)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.