Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix dropt geniale oorlogsfilm over waargebeurde spionagemissie

Netflix heeft een dijk van een oorlogsfilm dan wel spionagefilm toegevoegd. Benedict Cumberbatch neemt je mee terug naar de Koude Oorlog in The Courier, een topfilm die op Rotten Tomatoes de hemel in wordt geprezen.

Tijdens de pandemie lag ook de filmindustrie op zijn gat. Distribiteurs en studio’s wisten in de meeste gevallen niet wat ze aan moesten met hun zojuist afgeronde films. Nu, in hindsight, weten we wanneer de bioscopen weer open gingen. Het is makkelijk om te vergeten dat de hele situatie in 2020 en 2021 lang onzeker was.

Netflix dropt oorlogsfilm The Courier

Daardoor zijn er een hoop films die óf stilletjes op streamingdiensten gedumpt óf hier simpelweg de bioscopen skipte omdat die toevallig net op dat moment bij ons gesloten waren.

Een voorbeeld van zo’n film die waarschijnlijk tijdens de pandemie onder jouw radar is gebleven, is The Courier. Een spionage-thriller slash oorlogsfilm met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol, met een ijzersterke 85 procent van critici en 95 procent van het publiek op Rotten Tomatoes. Wat wil je nog meer?

Goed nieuws: The Courier is nu eindelijk ook op Netflix te streamen. Alsnog dus de kans om de pandemie-achterstand in te halen.

Terug naar de Koude Oorlog

Cumberbatch speelt Greville Wynne, een doorsnee zakenman. Althans, dat is hoe hij overkomt. Stiekem is de beste man namelijk een spion van MI-6. De Britse geheime dienst rekruteert Wynne omdat hij vaak voor zijn werk Oost-Europa bezoekt. De perfecte dekmantel voor een spion.

The Courier gaat over een levensgevaarlijke missie: Wynne krijgt de opdracht naar Rusland af te reizen, daar topgeheime nucleaire informatie van een Sovjet-agent te ontvangen, en de cruciale geheimen veilig terug naar Engeland te brengen. Er staat een hoop op het spel: de informatie is nodig om een nucleaire confrontatie te vermijden en de Cubaanse rakettencrisis te de-escaleren.

Waargebeurd verhaal

Het toffe aan The Courier is dat Greville Wynne echt heeft bestaan. De oorlogsfilm is dan ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal. “Benedict Cumberbatch is absoluut volledig toegewijd aan zijn rol en ondergaat een fysieke transformatie, die zelfs indruk zou maken op Christian Bale”, aldus Gregory Ellwood van The Playlist.

Klinkt goed toch? The Courier staat nu op Netflix. Heb je de oorlogsfilm al gezien? Dan tippen we hier nog een dijk van een oorlogsfilm, die je ook gewoon op de streamingdienst kunt checken. Stream ze!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.