Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Nu op Netflix: dijk van oorlogsfilm, erotische hits en andere topfilms

Trek in een blockbuster? Netflix heeft weer een grote lading topfilms toegevoegd, waaronder één van de beste oorlogsfilms van de afgelopen decennia: Glory.

Netflix schrapte eind vorige maand maar liefst 36 films. Licenties die verlopen en deals die niet meer gelden zorgden voor een kleine exodus. Niet voor niets steekt de streamingdienst al jaren miljarden in Originals: dat maakt de dienst minder afhankelijk van content van derden.

Netflix heeft weer nieuwe topfilms

Gelukkig zit je als Netflix-abonnee in september ook wat grote bioscoopfilms van andere studio’s betreft goed. Direct begin deze maand dropte het bedrijf een flinke lading blockbusters, waaronder één van de beste oorlogsfilms aller tijden.

Genoeg moois om te streamen dus. We zoomen eerst even in op die film, maar scrol vooral verder voor een lijst met verdere aanraders; topfilms die je nu op Netflix kunt streamen!

Glory: dijk van een oorlogsfilm

Als je een oorlogsfilm aan een vriend of collega aanraadt, dan denk je waarschijnlijk direct als klassiekers als Saving Private Ryan en Schlinder’s List, of recentere toppers als 1917 en Dunkirk. Daarmee doen we een ander ondergewaardeerd pareltje tekort: Glory. Dat is een oorlogsdrama uit 1989 van regisseur Edward Zwick.

Een naam die je wellicht weinig zegt, maar dat geldt niet voor zijn films: hij leverde de afgelopen decennia onder andere The Last Samurai, Blood Diamond en Defiance af. Stuk voor stuk epische dramafilms. Met Defiance, met Daniel Craig in de hoofdrol, liet Zwick bovendien al zien dat hij een meeslepend oorlogsverhaal kan vertellen.

Topscore op Rotten Tomatoes en IMDb

Vele jaren daarvoor kwam dus Glory uit, een film waar je op de een of andere manier anno 2023 amper nog iets over hoort. Onterecht. Met een ijzersterke 95 procent op Rotten Tomatoes en een topscore van 7.8 op IMDb is het één van de beste oorlogsfilms van de afgelopen decennia.

Of, zoals Rotten Tomatoes de consensus onder critici samenvat: “Versterkt door uitzonderlijke cinematografie, krachtige vertelkunst en Oscarwinnend acteerwerk van Denzel Washington, blijft Glory een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt.” Bingo!

Netflix oorlogsfilm Glory
(Afbeelding: Tri-Star Pictures)

Naast Denzel Washington spelen meer grote namen in Glory, waaronder Morgan Freeman en Matthew Broderick. De film speelt zich in het Amerika van de negentiende eeuw. We volgen Robert Gould Shaw, de 23-jarige, bijzonder idealistische zoon van rijke abolitionisten uit Boston.

Gedesillusioneerde soldaat

Wanneer hij in dienst gaat raakt de jonge Amerikaan echter al snel gedesillusioneerd. Na de slag van Antietam keert Shaw terug naar huis, waar hij de leiding krijgt over de 54ste infanterie van Massachusetts. Een regiment dat enkel uit zwarte soldaten bestaat, en continu met ongebreideld racisme moet dealen. Wat volgt is een meeslepend oorlogsverhaal, met de Amerikaanse Burgeroorlog als backdrop. Glory is nu te streamen op Netflix.

Meer nieuwe topfilms op Netflix

Daar blijft het dus niet bij! Ook de onderstaande grote films kun je nu op Netflix streamen:

Fences: dijk van een dramafilm met Denzel Washington
The Last Witch Hunter: heerlijk hersenloze actiefilm met Vin Diesel
– De Fifty Shades-trilogie: erotische guilty pleasure-reeks
Prisoners: fantastische thriller van de regisseur van Dune
Double Jeopardy: ondergewaardeerde 90’s-thriller over een moordzaak
The Impossible: waargebeurd verhaal van een familie die oog in oog met een tsunami komt te staan
– Twee Jack Reacher-films: Tom Cruise als actieheld, wat wil je nog meer?
– Drie JackAss-films: domme, zeer vermakelijke stunts, het blijft heerlijk vermaak

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.