Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 2 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Pandemie slaat weer toe: Tom Cruise en Jackass verschoven naar 2022

De pandemie blijft toeslaan in Hollywood: Paramount heeft zijn grote blockbusters voor de rest van het jaar flink uitgesteld. Waaronder twee topfilms met Tom Cruise in de hoofdrol.

Toen de nieuwe James Bond-film No Time to Die van april vorig jaar tot november vorig jaar werd uitgesteld, leek dat zeer overdreven. De pandemie zou immers wel weer voorbij zijn na de zomer, hoopten en dachten we destijds nog. Oh, wat waren we naïef met zijn allen.

Najaar 2022 en Hollywood

Ondertussen zijn we bijna anderhalf jaar verder en hebben we nog steeds No Time to Die nog niet gezien. De film staat nu op de planning voor 30 september, maar veilig is de blockbuster allerminst.

Ondanks het feit dat we het najaar ingaan, is de pandemie nog altijd zeer aanwezig en vrezen de grotere studio’s zelfs al voor nieuwe golven in de herfst en winter. Net zoals we vorig jaar zagen gebeuren.

Sterker nog, de eerste studio’s kiezen er al voor om opnieuw hun blockbusters op te schuiven. Tom Cruise maakt korte metten met de meest gevaarlijke stunts, maar de pandemie krijgt hij niet klein.

Spider-Man troeft andere Avengers af met speelduur nieuwe film

Paramount schuift blockbusters op

Paramount heeft namelijk officieel bekendgemaakt dat het al zijn grote films voor de rest van 2021 naar 2022 opschuift. Top Gun: Maverick gaat van 18 november naar 27 mei 2022. Dat is bijna drie jaar na de eerste aankondiging.

Jackass Forever wordt uitgesteld tot 4 februari 2022. Het grote afscheid van Johnny Knoxville moet dus nog even wachten. De film stond op de planning voor 22 oktober dit jaar.

Tot slot wordt nog een Cruise-film naar volgend jaar geheveld. Dan hebben we het over Mission: Impossible 7. Die verschuift nu naar 30 september 2022. Eerst stond die blockbuster nog voor mei volgend jaar in de agenda.

Te groot risico

Ja, de bioscopen zijn gewoon open, maar de pandemie vormt een te groot risico voor deze peperdure producties. Producties die ook alleen maar meer zijn gaan kosten door al het gedoe rondom de opnames, die meermaals stil moesten worden gelegd.

Vooral Mission: Impossible 7 en Top Gun: Maverick moeten gewoon scoren. Vakblad Deadline meldt dat Paramount niet het risico wil lopen dat een film als Maverick flopt, terwijl het zonder pandemie-risico’s wellicht een miljarden-starter voor een ‘nieuwe’ franchise kan worden.

Dan wacht de studio liever af of 2022 er beter uit gaat zien. Een release op Paramount Plus zou voor de hierboven genoemde blockbusters ook geen optie zijn: er kan simpelweg te veel geld aan verdiend worden. Maar ja, wanneer?

Disney en Warner Bros. gaan (nog) door

Disney blijft voorlopig films in de bioscoop uitbrengen. Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings komt aankomende vrijdag uit in de Amerikaanse bioscopen, gevolg door Eternals op 5 november en Venom: Let There Be Carnage op 18 oktober, al wijzen geruchten erop dat Sony die laatste op wil gaan schuiven.

Ook Warner Bros. durft het vooralsnog nog aan om peperdure blockbusters uit te brengen in de bioscopen, zoals Dune op 22 oktober en The Matrix: Ressurections op 22 december. Beide titels komen echter ook op HBO Max uit, tegelijkertijd.

We zien in ieder geval nog lang niet van de pandemie af, dat moge duidelijk zijn.

Carole Baskin deelt tik uit aan Tiger King Joe Exotic met briljante zet

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.