Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Films & Series 1 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de duurste films ooit, en in Nederland is het een oorlogsfilm

Net als alles in de wereld, worden films steeds groter, gelikter en duurder. Toch houdt één oudje dapper stand in de lijst van duurste films ooit gemaakt. Niet geheel verrassend: de duurste Nederlandse film is in geen velden of wegen te bekennen.

Vroeger werden filmbudgetten voor een groot deel opgeslokt door de bouw van enorme sets. Hoewel tegenwoordig steeds meer filmwerelden computer-gegenereerd zijn, heeft dit de kosten niet doen dalen. Integendeel: 3D, IMAX en CGI hebben de kosten alleen maar verder opgestuwd. Zie hier de duurste films ooit gemaakt.

De duurste film ooit gemaakt: Star Wars: The Force Awakens

De duurste film ooit gemaakt is Star Wars: The Force Awakens, een film uit 2015 met (prijzige) A-acteurs als Harrison Ford, Carrie Fisher en Oscar Isaac. Aan hun gages werd ongeveer 40 miljoen dollar besteed. Andere grote kostenposten waren de salarissen van de directeurs, de filmsets (zoals de bouw van het ruimteschip Millennium Falcon) en de productie en post-productie. 

Alles bij elkaar komt dit neer op een budget van 447 miljoen dollar. Geen man overboord voor de geldschieters, want met een opbrengst van meer dan 2 miljard dollar werd er nog veel meer verdiend dan dat er werd uitgegeven.

De top tien duurste films ooit gemaakt

De top tien van duurste films ooit gemaakt, wordt gevuld met films over ruimtegevechten, dinosaurussen, piraten, superhelden en een oud gezonken schip.

  1. Star Wars: The Force Awakens (2015): 575 miljoen dollar
  2. Jurassic World: Fallen Kingdom (2018): 524 miljoen dollar
  3. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011): 513 miljoen dollar
  4. Star Wars: The Rise of Skywalker (2019): 496 miljoen dollar
  5. Avengers: Age of Ultron (2015): 496 miljoen dollar
  6. Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007): 441 miljoen dollar
  7. Avengers: Endgame (2019): 424 miljoen dollar
  8. Avengers: Infinity War (2018): 394 miljoen dollar
  9. Titanic (1997): 380 miljoen dollar
  10. Spider-Man 3 (2007): 379 miljoen dollar

De lijst wordt gedomineerd door franchise-films. Hierbij is men er relatief zeker dat de opbrengsten groot zullen zijn, waardoor een dollartje meer of minder niet zo’n punt is. Daarnaast zijn acht van de tien films gemaakt na 2010, ook al is de lijst gecorrigeerd voor inflatie. Zoals alles in het leven, worden ook films steeds duurder. Iets verder naar beneden op de lijst, vinden we echter ook een oudje dat fier standhoudt tussen al het moderne IMAX-geweld.

cleopatra duurste films ooit gemaakt
Op plek 33 in de ranglijst van duurste films ooit gemaakt vinden we Cleopatra uit 1963 Twentieth Century-Fox

De film Cleopatra uit 1963, met Elizabeth Taylor in de rol van de Egyptische farao, kostte gecorrigeerd voor inflatie namelijk 310 miljoen dollar. Daarmee is de film terechtgekomen op plek 33 in de ranglijst van duurste films aller tijden. Een ware blockbuster avant la lettre dus.

De duurste Nederlandse film: Zwartboek

De duurste Nederlandse film, Zwartboek uit 2006, is in geen velden of wegen te bekennen. Toch vinden we ook het budget van Zwartboek met 17,8 miljoen euro vrij fors. Gelukkig was het welbesteed geld, want de film van Paul Verhoeven, met Carice van Houten in de hoofdrol, werd in 2008 uitgeroepen tot de beste Nederlandse film in de geschiedenis. De film komt eveneens voor in de lijst van beste oorlogsfilms op Netflix volgens IMDb.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.