Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

NPO onthult verborgen oorlogsgeschiedenis in nieuwe serie

Op NPO Start kun je nu een intrigerende docuserie over de Tweede Wereldoorlog streamen: In de ban van Goed en Fout, een persoonlijke zoektocht naar een verborgen geschiedenis.

In de aanloop naar de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag is er een hoop leerzaam en hoogwaardig kijkvoer op NPO Start te vinden. Gratis en voor niets. Denk bijvoorbeeld aan de Tweede Wereldoorlog-serie De Joodse Raad, een bijbehorende documentaire en de beste oorlogsfilm van afgelopen jaar.

Docuserie In de ban van Goed en Fout

Daar is nu ook een andere intrigerende docuserie bijgekomen; In de ban van Goed en Fout. Een vierdelige documentaireserie waarin schrijver en journalist Onno Blom in een verborgen geschiedenis duikt. Niet zomaar een geschiedenis, maar die van zijn eigen familie.

In de ban van goed en fout oorlog documentaireserie gratis NPO
Onno (rechts) en zijn vader, Hans (Afbeelding: NPO)

Zijn grootvader, Jan Blom, zat tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk in het verzet. De rest van dat gezin, Onno’s overgrootvader en diens overige kinderen, zat bij de NSB. Een intrigerend contrast, waar zelfs zijn vader opvallend weinig over weet. Iets wat des te markanter is gezien de context dat de beste man, Hans Blom, historicus en oud-directeur van het NIOD is. Precies: het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De vader van Onno heeft zich zijn hele werkende leven beziggehouden met onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog, maar zijn eigen vader en grootvader bleven buiten schot.

Persoonlijk oorlogsverhaal en zoektocht

Tot nu. Een houten kistje van opa Jan, de verzetsstrijder dus, vormt het startpunt van deze vierdelige NPO-serie. Wat is er in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog in dat gezin gebeurd? Hoe kan een doorsnee Nederlands gezin zo aan de verkeerde kant van de lijn belanden?

Onno en zijn vader duiken in de strafdossiers en archieven om de schimmige geschiedenis van hun familie zeven decennia na dato alsnog op tafel te krijgen. Na vijfenzeventig jaar zwijgen is het tijd voor duidelijkheid. Een reis die van het NIOD naar Friesland, Leiden en Westerbork leidt. En, niet geheel onbelangrijk, een even leerzame als intrigerende documentaireserie oplevert.

Een persoonlijke zoektocht die de zwart-witte blik even opzij legt, en de persoonlijke motivaties en keuzes van mensen als jij en ik onder een vergrootglas legt. Oftewel: een dikke kijktip, al helemaal als je normaal wel te porren bent voor een oorlogsfilm of serie.

Nu gratis te streamen op NPO Start

In de ban van Goed en Fout is nu in zijn geheel te streamen op NPO Start Plus. De eerste aflevering is op dinsdag 30 april uitgezonden op NPO 2, en staat nu ook op de gratis versie van de streamingdienst. De overige drie afleveringen volgen de komende drie weken op hetzelfde tijdstip. Nu al trek in meer kijkvoer? Check dan ook deze parel met Anthony Hopkins.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.