Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 30 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze LEGO-versie van Tetris werkt écht, en dat is nou net het probleem

Maak kennis met Tetris Solid, een echt werkende LEGO-versie van de klassieke videogame. Een technisch hoogstandje, maar daar schuilt ook direct een gevaar in.

LEGO is niet vies van een ode aan gaminggeschiedenis. Denk aan de Atari 2600-set, of de Nintendo Entertainment System. Pure nostalgie waar de Denen op lucratieve wijze op inspelen.

Tetris Solid scoort op LEGO IDEAS

Sterker nog, regelmatig laat de fabrikant fans zelf hun nostalgie en creativiteit vereeuwigen, via het platform IDEAS. Daar kun je als fervent bouwer je eigen LEGO-bouwwerken delen. Vervolgens kunnen andere fans op hun favoriete designs stemmen, waarna de ultieme eer in het verschiet ligt: LEGO kiest namelijk regelmatig fan-designs uit die omgetoverd worden tot een officiële set. Deze Dungeons & Dragons en Polaroid-sets zijn daar succesvolle voorbeelden van.

Terug naar gaming. Een nieuwe door gamecultuur geïnspireerde en door een fan ontworpen LEGO-set is namelijk online viral aan het gaan. Een hobbyist die zichzelf Victorvey300 noemt heeft Tetris Solid op IDEAS gezet. Een fysieke, bordspelachtige versie van de klassieke videogame uit de jaren tachtig. Vandaar de naam: de virtuele blokken worden solid in de vorm van LEGO-steentjes.

Technisch hoogstandje met een twist

Het bouwwerk is behoorlijk indrukwekkend. Het spel werkt namelijk ‘echt’. De Tetris-stenen kun je daadwerkelijk laten vallen door de gekleurde stenen naar beneden te schuiven. Er is tevens een scorebord om je highscore bij te houden, zonder dat er een motortje of andere ‘elektronische’ LEGO-onderdelen bij komen kijken. Een tredmolentje zorgt er zelfs voor dat je kunt zien wat de volgende steen wordt. Net zoals in de game.

Een technisch hoogstandje, met als enige grote verschil met de virtuele Tetris dat je niet een gevulde rij kunt laten verdwijnen. In plaats daarvan is deze LEGO-set dus een puzzel, waarbij je het complete bord moet zien te vullen. Een twist, een spin-off.

Als je eenmaal klaar bent, door alle stukken aan het bord toe te voegen of als dat mislukt, is er een handige en zeer bevredigende “Reset”-schakelaar die alle stukken in één keer laat vallen, zodat je helemaal opnieuw kunt beginnen met spelen. Prachtig.

Het grote gevaar (en goed nieuws)

Daar blijft het niet bij. Victorvey300 is zich maar al te goed bewust van de rijke geschienis van Tetris, vereeuwigd in de vorm van een verstopte easter egg. In de Tetris Solid-set is namelijk een klein kantoortje verstopt, waarin Alexey Pajitnov achter zijn computer zit. Precies: de bedenker van Tetris, die onlangs ook zijn eigen film kreeg.

LEGO IDEAS GAMING TETRIS SOLID SET1
(Afbeelding: LEGO IDEAS)

Dan is nu natuurlijk de grote vraag of dit fan-ontwerp ook echt uitgebracht gaat worden. Op het moment van schrijven heeft Tetris Solid 4000 stemmen op IDEAS. Pas na 10.000 stemmen komen designs in aanmerking voor de selectierondes van LEGO. Maar zelfs met zoveel stemmen is het maar de vraag of de fabrikant Tetris Solid in zijn huidige vorm aandurft. Het design is namelijk behoorlijk complex, waarbij LEGO’s eisen qua toegankelijkheid en bouwkwaliteit al snel om de hoek komen kijken.

Treur echter niet te vroeg, want zelfs in dat scenario is er eventueel een alternatief. Veel LEGO IDEAS-ontwerpers delen op hun eigen blog of social media-account de bouwinstructies voor hun designs. Dan kun je dus met je eigen stenen alsnog hun visie realiseren. Wordt dus vervolgd!

Check in de tussentijd ook dit populaire IDEAS-model, gebaseerd op typische Amsterdamse woonboten. Een ontwerp dat een grotere kans maakt om vereeuwigd te worden als officiële set.

.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.