Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

De beste oorlogsfilm van vorig jaar staat gratis op NPO Start

De beste documentaire van vorig jaar staat niet op Netflix, Disney+ of HBO Max. De uiterst actuele oorlogsfilm en Oscarwinnaar 20 Days in Mariupol is gewoon gratis op NPO Start te streamen.

Oppenheimer was niet de meest actuele oorlogsfilm van afgelopen jaar. Sterker nog, het was niet eens de meest actuele Oscar-winnaar. Die eer gaat naar 20 Days in Mariupol, van de Oekraïense filmmaker en oorlogscorrespondent Mstyslav Chernov.

Oscarwinnaar 20 Days in Mariupol

Een confronterend en persoonlijk verslag van de Russische invasie in Oekraïne. Het leverde de filmmaker afgelopen maart de Oscar voor Beste Documentaire op.

Chernov, fotograaf Evgeniy Maloletka en producer Vasilisa Stepanenko arriveerden een uur voordat Rusland de havenstad Marioepol begon te bombarderen. Slechts twee weken later waren ze nog de enige overgebleven journalisten van een internationale krant die niet waren gevlucht. De laatste kans voor journalistiek om ter plekke met eigen ogen de buitenwereld op de hoogte te houden.

Het levert niet alleen een uiterst indrukwekkende oorlogsdocumentaire op, maar ook de eerste Oekra├»ense Oscar. Al stond Chernov niet te juichen op het podium tijdens de Oscaruitreiking: ÔÇťWaarschijnlijk zal ik de eerste regisseur op dit podium zijn die zegt: ik wou dat ik deze film nooit had gemaakt, ik wou dat ik dit kon inruilen tegen dat Rusland nooit Oekra├»ne zou aanvallen.ÔÇŁ

Oorlogsdocumentaire gratis op NPO Start

ÔÇťWe kunnen ervoor zorgen dat de geschiedenis wordt opgehelderd en de waarheid zal zegevieren, en dat de mensen van Marioepol en degenen die hun leven hebben gegeven nooit zullen worden vergeten. Want film vormt herinneringen en herinneringen vormen geschiedenis,ÔÇŁ aldus de filmmaker en Oscarwinnaar. In die context zijn cijfers op IMDb en Rotten Tomatoes des te betekenislozer, maar vooruit: een 8.6 op IMDb en 100 procent op Rotten Tomatoes zeggen genoeg.

Het minste wat wij dan vervolgens kunnen doen, is daar een steentje aan bijdragen door de met een Oscar bekroonde oorlogsdocumentaire te gaan kijken. Dat is nu makkelijker dan ooit, want 20 Days in Mariupol is op het moment van schrijven gewoon gratis op NPO Start te streamen. Zonder een abonnement, zonder NPO Start Plus af te sluiten. Gaat dat zien!

Van oorlogsfilm naar oorlogsserie

Trek in wat luchtiger kijkvoer? Netflix heeft onlangs een stortvloed aan nieuwe films en series toegevoegd, die we in dit artikel voor je op een rijtje hebben gezet. Liever een oorlogsserie dan een oorlogsfilm? Check dan Turning Point: The Bomb and the Cold War, over een overlappend onderwerp.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.