Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

De 10 beste oorlogsfilms op Netflix volgens IMDb

De kerstfilms zat? We zetten de beste oorlogsfilms op Netflix voor je op een rijtje, op basis van IMDb-scores.

In de afgelopen jaren heeft het genre oorlogsfilm een kwaliteitsinjectie gehad. Natuurlijk blijven de oude klassiekers goed, maar in films als 1917 en All Quiet on the Western Front is het naast actie vooral de cinematografie die indruk maakt.

Beste oorlogsfilms op Netflix volgens IMDb

Voor een filmmarathon is een mix het beste. Kijk je naar IMDb voor de allerbeste oorlogsfilms op Netflix, dan kom je wat dat betreft niet bedrogen uit. Van de Eerste Wereldoorlog tot hedendaagse conflicten in West-Afrika: deze toppers van films helpen je de winter door.

10. Zwartboek

We trappen de top 10 beste oorlogsfilms op Netflix af met een stukje Hollandse glorie: Zwartboek. Carice van Houten speelt Rachel Steinn, een joodse zangeres die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansluit bij het verzet, maar al snel niet meer wordt vertrouwd door zowel de Duitsers als het ondergrondse. Intrige van de bovenste plank, vakkundig in beeld gebracht door Paul Verhoeven.

IMDb-score: 7.7

9. Beasts of No Nation

We gaan van Nederland naar West-Afrika voor Beasts of No Nation. Een van de eerste en nog steeds beste Netflix Originals, van Bond-regisseur Cary Joji Fukunaga. Hij vertelt het verhaal van Agu, een jongen die samen met zijn dove vriend wordt gedwongen om zich aan te sluiten bij een leger huurlingen.

IMDb-score: 7.7

8. Black Hawk Down

Ridley Scott scoorde in 2001 met een waargebeurd verhaal: dat van de slag om Mogadishu, die in 1993 plaats vond. Een eliteteam van Amerikaanse militairen kreeg de missie om twee Somalische luitentanten te ontvoeren. Wat een redelijk simpele missie had moeten worden, mondde uit in de langste grondstrijd met Amerikaanse troepen sinds Vietnam. Bloedstollend spannend.

IMDb-score: 7.7

7. Glory

Voorgaande films staan al langere tijd op Netflix, maar Glory is een nieuwkomer. De ondergewaardeerde oorlogsfilm uit 1993 neemt ons mee terug naar het Amerika van de negentiende eeuw om het verhaal te vertellen van de 54ste infanterie van Massachusetts. Een regiment dat enkel uit zwarte soldaten bestaat, geleid door een gedesillusioneerde zoon van rijke abolitionisten. Wat een film. Gaat dat zien!

IMDb-score: 7.7

6. All Quiet on the Western Front

In 2022 stak Netflix de klassieker Im Westen nichts Neues in een nieuw jasje, met deze dijk van een oorlogsfilm als resultaat. De adaptatie van het verhaal van Remarque uit 1928 volgt opnieuw drie Duitse tieners die vrijwillig tijdens de Eerste Wereldoorlog het leger in gaan. De wrede realiteit van het front maakt al snel korte metten met hun vooroordelen en zwart-witte beeld van de wereld.

IMDb-score: 7.8

5. Virunga

Virunga is zo’n documentaire die je niet snel in een lijstje met oorlogsfilms zou verwachten, maar desalniettemin verdient deze must-watch alle aandacht. De docu volgt een groep rangers die er in Oost-Congo alles aan doen om het UNESCO-erfgoed te beschermen tegen militairen en stropers, tegen de achtergrond van politieke spanningen en bloederige burgeroorlogen. Virunga is lastig te beschrijven, maar deze reaguurder vat wat we willen overbrengen goed samen: “Een van de beste docu’s die ik ooit heb gezien. Beklemmend, indrukwekkend en beangstigend.”

IMDb-score: 8.2

4. 1917

1917 is ook als je alle cinematografische trucjes negeert, die gretig voor marketingdoeleinden werden aangewend, een oorlogsfilm waar je U tegen zegt. Twee Britse soldaten krijgen aan het begin van de Eerste Wereldoorlog een onmogelijke missie: achter de vijandelijke frontlinie een boodschap afleveren. Het leven van honderden soldaten staat op het spel, waaronder dat van de broer van één van de twee.

IMDb-score: 8.2

3. Inglourious Basterds

Tja, deze Tarantino-topper mag natuurlijk niet in een lijstje met de beste oorlogsfilms op Netflix ontbreken. De blockbuster staat zo vaak op de streamingdienst dat je bijna zou denken dat ‘t een Original is. Een groep meedogenloze joodse soldaten en hun missie om de leiders van het Derde Rijk uit te schakelen, een sterrencast en de onmiskenbare regie van Quentin Tarantino: Inglourious Basterds is altijd het (her)kijken waard.

IMDb-score: 8.4

2. The Pianist

Iets minder popcorn-achtig maar daarmee des te beklemmender is The Pianist. Adrien Brody speelt Wladyslaw Szpilman, een jonge pianist wiens volledige familie is uitgemoord door de Duitsers. Hij poogt te overleven in de ruïnes van zijn zo geliefde stad; Warschau. Daarbij krijgt hij hulp uit onverwachte hoeken. Zonder twijfel een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt.

IMDb-score: 8.5

1. Saving Private Ryan

Tja, hoe kan het ook anders. Origineler kunnen we het niet maken, want de IMDb-scores liegen niet: Saving Private Ryan is de beste oorlogsfilm op Netflix. Waarschijnlijk heeft elke abonnee het meesterwerk van Steven Spielberg al tig keer gezien, maar ach, het verhaal van Captain Miller en zijn zoektocht blijft beklijven. Met onder andere Tom Hanks en Matt Damon!

IMDb-score: 8.5

Over Steven Spielberg gesproken: begin 2024 komt er een gloednieuwe oorlogsserie uit die Band of Brothers opvolgt. Je leest er alles over in dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.