Martin de Coninck
Martin de Coninck Crypto 31 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

De grootste crypto-fails van 2022 (die je hopelijk hebt gemist)

Het was een jaar om snel te vergeten voor cryptobeleggers. Heel 2022 stond in het teken van een ijskoude cryptowinter: een ongekende Siberische winterstorm waarin de (ijs)beren geen genade toonden. Niet iedereen kwam hier ongeschonden uit. Dit waren de drie grootste crypto-fails van 2022 die de cryptomarkt verder in de problemen brachten.

Niemand weet met zekerheid of de bodem inmiddels is bereikt. Laten we in ieder geval hopen dat er geen nieuwe crypto-fails meer op de agenda staan. Het afgelopen jaar was wat dat betreft wel genoeg voorlopig.

De grootste crypto-fails van 2022

Het jaar begon sowieso niet heel lekker voor de crypto-industrie, maar de ellende begon pas echt in mei toen een van de grootste cryptomunten crashte.

1. De crash van Terra Luna/TerraUSD

De teloorgang van de eens veelbelovende Terra-blockchain werd ingeluid door de val van stablecoin TerraUSD. Dat ging als volgt.

De vraag naar deze stablecoin nam eerst enorm toe in 2022, toen bekend werd dat je een flink rendement van 20 procent kon pakken door het vast te zetten in Anchor protocol. Even later ging deze return fors omlaag en werd TerraUSD massaal gedumpt, met alle gevolgen van dien. Een waterval van ellende zorgde er vervolgens voor dat TerraUSD los kwam van de dollar. De populaire cryptomunt LUNA werd meegesleurd tot beide munten nagenoeg waardeloos waren.

Investeerders verloren miljoenen tijdens deze crypto-crash en oprichter van Terraform Labs Do Kwon ontving een strontstorm aan kritiek voor het ontwikkelen van een falend systeem.

2. De crypto-crash van mei 2022

De Luna-crash was niet bepaald gunstig voor het vertrouwen in de cryptomarkt. Versterkt door economische onzekerheid en torenhoge inflatie werd de cryptomarkt niet veel later weer getroffen door een harde crash.

Keer op keer werd de rente op lenigen verhoogd door de U.S. Federal Reserve (FED) om de inflatie tegen te gaan. De verhoging in mei was de spreekwoordelijke druppel. De complete cryptomarkt ging hard onderuit. Een crash waarvan de industrie nog steeds aan het bijkomen is.

3. Faillissement FTX

Whizzkid Sam Bankman-Fried met zijn olijke krullenkop heeft de cryptomarkt onlangs nog meer schade toegebracht. Toen bleek dat het fundament van zijn bedrijf FTX aan alle kanten rammelde, namen klanten massaal hun tegoeden op. Al snel bleek dat er niet genoeg fondsen waren om aan deze vraag te voldoen. Een van de grootste handelsbeurzen ging kopje onder met wéér een megacrash in de cryptomarkt als resultaat. Een van de grootste crypto-fails van de laatste jaren.

Een terugblik op 2022 brengt oud cyptozeer naar boven. Laten we hopen dat 2023 een heerlijk zonnig jaar wordt, waarin de stieren vrolijk rondhuppelen en stormachtig de weideheuvels bestormen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.