Jana Witteman
Jana Witteman Belasting & Toeslagen 21 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Bitcoin in je Belastingaangifte 2023: de boete en basisregels

Tot 1 mei heb je de tijd om je belastingaangifte 2023 in te dienen. Om geen geld te laten liggen of om te voorkomen dat je te veel betaalt is het belangrijk om de juiste documenten te verzamelen, je te verdiepen in aftrekposten en op tijd aangifte te doen. Maar hoe zit het met Bitcoin en andere crypto-investeringen en je belastingaangifte?

Lukt het je niet om voor 1 mei je aangifte inkomstenbelasting over fiscaal jaar 2023 op te sturen? Dan is het belangrijk om uitstel aan te vragen, zo voorkom je namelijk hoge boetes. Je voorkomt ook een mogelijke boete als je eerlijk bent over je voorraad Bitcoin of andere digitale valuta.

Bitcoin en je belastingaangifte 2023

Steeds meer Nederlanders investeren in cryptovaluta. Daarbij kun je denken aan investeringen in Bitcoin of Litecoin, om slechts het topje van de ijsberg te noemen. Vorig jaar waren er zo’n 2 miljoen Nederlanders in het bezit van een vorm van digitale munten.

Niet iedereen die in bezit is van crypto wordt opgeroepen om deze in je belastingaangifte in te voeren. Dit komt omdat de belastingdienst niet (altijd) op de hoogte is van je cryptocurrencies, maar daar komt vanaf 2025 verandering in.

Maar ook nu ben je zonder oproep al verplicht om aangifte te doen. Hetzelfde geldt voor contant geld; de belastingdienst kan niet zien hoeveel je hebt, maar vanaf een bepaald bedrag aan cash bent je verplicht dit in te vullen in belastingaangifte 2023.

Overige bezittingen in Box 3

Cryptocurrencies als Bitcoin worden door de Belastingdienst beschouwd als vermogen en worden daarom belast in Box 3. En hoewel de belastingdienst veel van je weet en veel gegevens vooraf invult, geldt dat dus voor cryptomunten niet. Het is dus belangrijk dat je deze vorm van vermogen zelf invult.

Boete bij verhuld vermogen

Je dient je crypto’s aan te geven onder het kopje ‘overige bezittingen’. Doe je dat niet? Dan wordt dit door de Belastingdienst beschouwd als zogenoemd ‘verhuld vermogen’. Bij een eerste vermoeden neemt de Belastingdienst contact op en wordt er aanvullende informatie opgevraagd. De boete kan oplopen tot 300 procent van het verschuldigde bedrag en daarbovenop wordt een rente gerekend.

Crypto en heffingsvrij vermogen

Voor je belastingaangifte 2023 geldt een heffingsvrij vermogen van 57.000 euro zonder fiscaal partner. Met fiscaal partner geldt er een dubbel heffingsvrij vermogen van 114.000 euro. Heb je als individu minder dan 57.000 euro vermogen – in welke vorm dan ook? Dan betaal je geen vermogensbelasting.

Het heffingsvrij vermogen geldt dus niet alleen voor jouw voorraad Bitcoin, maar ook voor andere vormen van vermogen zoals spaargeld of aandelen. Dit wordt allemaal bij elkaar opgeteld.

De peildatum voor vermogen

De peildatum voor het vermogen is 1 januari van het jaar waarover je je aangifte indient. Voor de belastingaangifte 2023 geldt dus de peildatum 1 januari 2023. Bij je belastingaangifte dien je de totale waarde van je crypto-portefeuille op te geven. Heb je minderjarige kinderen die in het bezit zijn van Bitcoin, Ether of welke digitale valuta dan ook? Dan moet het crypto-vermogen worden opgeteld bij het vermogen van de ouders.

Dit artikel kan niet worden gezien als financieel advies. Hulp nodig bij de Belastingaangifte 2023? Je kunt onder andere videobellen met de Belastingdienst. Ook is er dit jaar een Belastingbus die door het land reist; een hulploket op wielen. De route vind je hieronder.

Meer weten over de meest gemaakte fouten in de Belastingaangifte? Check het hier, zo hoef jij niet dezelfde fouten te maken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.