Alrik de Jong
Alrik de Jong Belasting & Toeslagen 22 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo snel krijg je de aanslag en geld terug na Belastingaangifte 2023

Je hebt nog een week om je Belastingaangifte 2023 in te dienen, maar waarschijnlijk heb je dat al gedaan. Dan rest de vraag: wanneer krijg je de aanslag en het geld terug van de Belastingdienst?

Een exacte datum waarop jij je geld terugkrijgt, kan de Belastingdienst niet beloven. Het is niet zo dat Nederlanders die twee maanden eerder hun Belastingaangifte 2023 in hebben gediend ook exact twee maanden eerder hun geld terugkrijgen. Maar het speelt wel degelijk mee of je vroeg of laat aangifte hebt gedaan. Er zijn in ieder geval richtlijnen als houvast. En als de aanslag eenmaal op je deurmat ligt, dan hoef je niet lang meer te wachten en kan het online shoppen beginnen.

Mocht je niet voor 1 mei 2023 je aangifte doen en geen uitstel hebben aangevraagd, dan hangt er een grote belastingboete boven je hoofd. Het kan ook zijn dat je geld moet betalen omdat je onbewust te weinig belasting hebt betaald in 2023. Dat bedrag staat ook in je aanslag.

Aanslag na Belastingaangifte 2023

Maar veel mensen kijken uit naar hun aanslag, omdat ze juist geld terug krijgen. De Belastingdienst streeft er naar eigen zeggen naar om jou binnen 3 maanden na het indienen van de Belastingaangifte 2023 een bericht te sturen. Heb je de aangifte voor 5 april ingediend, dan krijg je als het goed is voor 5 juli bericht. Nogmaals: dit is een streven, en geen belofte.

Het bericht bestaat meestal uit je definitieve aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen en eventueel een definitieve aanslag Zorgverzekeringswet. Bij uitzondering kun je ook een voorlopige aanslag krijgen. Daarnaast kun je ook nog een brief krijgen waarin staat dat je voor 1 juli geen voorlopige en definitieve aanslag inkomstenbelasting ontvangt. In dit laatste geval hoef je voorlopig geen geld terug te verwachten.

Wanneer krijg je geld terug van de Belastingdienst?

Als je meer belasting hebt betaald dan je verschuldigd bent en je hebt de Belastingaangifte 2023 juist ingevuld, dan krijg je geld terug. Hier hoef je verder niets meer voor te doen. Het bedrag wordt binnen één week na het bericht met de aanslag teruggestort op je bankrekening.

Hoe snel moet je de Belastingdienst terugbetalen?

Dan is er ook nog een kans dat je op basis van de Belastingaangifte 2023 geld terug moet betalen. Hier heb je niet drie maanden de tijd voor, maar slechts zes weken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.