Alrik de Jong
Alrik de Jong Belasting & Toeslagen 18 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo voorkom je dat de Belastingaangifte 2023 jou 5.514 euro kost

Je hebt nog tot 1 mei 2024 om je Belastingaangifte 2023 in te dienen. Doe je dat niet voor die datum, dan riskeer je een boete die kan oplopen tot 5.514 euro. Zo voorkom je het.

Je kunt met de Belastingaangifte 2023 veel extra geld terugkrijgen door een aantal slimmigheden. Maar verzuim of vergrijp kan je juist veel geld kosten. Een overzicht van de mogelijke boetes.

Boete na je Belastingopgave 2023

Kort samengevat kun je in de volgende gevallen een boete krijgen van de Belastingdienst.

  • Je vraagt niet (of niet op tijd) om toezending van een aangifte
  • Je stuurt de aangifte niet (of niet op tijd) in
  • Je vult je aangifte onjuist of onvolledig in
  • Je betaalt je aanslagbelasting niet op tijd

De boetes zijn onderverdeeld in verzuimboetes en vergrijpboetes, waarvan de betekenis in het woord verscholen zit. We lichten ze in dit artikel extra toe, en attenderen je op de mogelijke hoogte van de boetes. Heel makkelijk te voorkomen: je Belastingaangifte 2023 op tijd en eerlijk invullen.

Verzuimboete: aangifte niet of niet op tijd gedaan

  • Boete: 385 euro
  • Boete kan oplopen tot: 5.514 euro (bij meermaals verzuim)

Doe je de Belastingaangifte 2023 niet of niet op tijd? Dan kunt je een verzuimboete krijgen. Het gaat hier om 1 mei 2024 of, als je uitstel hebt gekregen, 1 september 2024. Als het verzuim buiten jou schuld om gebeurt, krijg je geen boete.

Verzuimboete: aanslagbelasting niet op tijd betalen

  • Boete: gebaseerd op het schuldige bedrag
  • Boete kan oplopen tot: 5.514 euro

Je kunt een betaalverzuimboete krijgen als je jouw aanslagbelasting niet, niet volledig of niet op tijd betaalt. Voorbeelden van aanslagbelastingen zijn: inkomstenbelasting (relevant voor je Belastingaangifte 2023), vennootschapsbelasting, erf- en schenkbelasting.

Vergrijpboete: aangifte opzettelijk onjuist of onvolledig

  • Boete bij opzet: 50% van de verzwegen belasting
  • Boete bij grove schuld: 25% van de verzwegen belasting
  • Boete voor het niet of onjuist aangeven (opzet) van inkomen uit sparen of beleggen: 150% van de verzwegen belasting
  • Boete voor het niet of onjuist aangeven (grove schuld) van inkomen uit sparen of beleggen: 75% van de verzwegen belasting
  • Boete bij fraude: kan oplopen tot 300% van de verzwegen belasting

Skip je de Belastingaangifte 2023 voor inkomstenbelasting bewust, dan kun je een vergrijpboete krijgen. Dit kan ook als je opzettelijk een onjuiste of onvolledige aangifte doet.

De Belastingdienst kan je ook een vergrijpboete opleggen bij een navorderingsaanslag, die gestuurd wordt als een eerdere aanslag te laag was. Als blijkt dat die navorderingsaanslag komt doordat je opzettelijk (of met grove schuld) onjuiste of onvolledige gegevens verstrekte, dan is dat een vergrijp en krijgt je een boete.

Verzuimboete: niet of niet tijdig vragen om toezending aangifteformulier

Boete: 2.757 euro

Dan kun je ook nog een verzuimboete krijgen als je niet of niet op tijd vraagt om een toezending van een aangifte. Voor je inkomstenbelasting is de termijn 6 maanden na het tijdstip waarop de belastingschuld is ontstaan.

De Belastingdienst geeft je geen verzuimboete als je binnen 2 weken na deze termijnen om een aangifte vraagt. Meer informatie lees je op de website van de Belastingdienst.

Check ook deze vier fouten in je Belastingaangifte 2023, waardoor je veel geld misloopt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.