Jana Witteman
Jana Witteman Belasting & Toeslagen 30 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo voorkom je vandaag nog belastingboetes of belastingrente

Het is bijna 1 mei. Dat betekent niet alleen de start van een nieuwe maand, maar ook een aflooptermijn voor je aangifte inkomstenbelasting. Dien vandaag nog je belastingaangifte 2023 in, om verzuimboetes en onnodige belastingrentes te voorkomen.

Heb jij je aangifte al gedaan en benieuwd wanneer je de aanslag kunt verwachten? Of nieuwsgierig wanneer je een eventuele teruggaaf op je rekening ziet verschijnen? Zo snel krijg je de aanslag en het geld terug na je belastingaangifte 2023.

Belastingaangifte 2023

Afgelopen week had de Belastingdienst al zo’n 9,3 miljoen belastingaangiftes ontvangen. En dat aantal loopt de afgelopen dagen flink op, meldt een woordvoerder van de Belastingdienst bij Goedemorgen Nederland. De laatste dagen voor 1 mei komen er gemiddeld zo’n 200.000 nieuwe aangiftes binnen bij de Belastingdienst, liet woordvoerder Steed Cobben weten. Daarmee kruipt het aantal aangiftes richting de 10 miljoen.

Behoor jij tot de groep mensen die de aangifte nog niet heeft ingediend? Dan is het verstandig om snel de juiste documenten te verzamelen en je aangifte vóór vanavond 23.59 uur in te dienen. Wil je een verzuimboete of een belastingrente voorkomen? Dan is het belangrijk dat je aangifte voor 1 mei binnen is. Je kunt ook vóór 1 mei uitstel aanvragen, maar ook dan kan er alsnog belastingrente worden opgelegd.

Twijfel je of je aangifte moet doen? Daarover lees je meer in dit eerder verschenen artikel.

Belastingrente

Ben jij verplicht belastingaangifte te doen, maar lukt het niet je aangifte op tijd in te dienen? Dan kun je vandaag nog uitstel aanvragen. Daarmee verleng je je termijn om aangifte te doen en moet de aangifte voor 1 september 2024 bij de Belastingdienst binnen zijn. Toch kan het zijn dat je extra moet betalen als je uitstel aanvraagt. Blijkt namelijk bij je uitgestelde aangifte dat jij een bedrag aan de Belastingdienst verschuldigd bent? Over het te betalen bedrag betaal je 7,5 procent belastingrente. De rente wordt berekend vanaf 1 juli, tot maximaal 19 weken nadat de belastingdienst je aangifte heeft ontvangen.

Als je de deadline mist en geen uitstel aanvraagt, loop je ook kans op een verzuimboete. Moet de Belastingdienst na 14 juli vragen om je aangifte alsnog in te dienen? Dan riskeer je een verzuimboete variërend van 385 euro tot 5.514 euro.

Meer weten over de verschillende boetes? Daarover lees je meer via onderstaand artikel.

Zoveel mensen riskeren een boete bij belastingaangifte 2023

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.