Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Belasting & Toeslagen 1 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Belastingaangifte 2023: vergeten aftrekposten die geld opleveren

Vanaf 1 maart tot 1 mei (tenzij je uitstel aanvraagt) heb je de tijd om de belastingaangifte 2023 in te vullen. In dit artikel attenderen we je op een aantal vergeten aftrekposten. Deze kunnen je met een beetje geluk duizenden euro’s opleveren.

Eerder deze week vertelden we je welke documenten je nodig hebt om belastingaangifte 2023 in te kunnen vullen. In dit artikel zetten we drie aftrekposten op een rij die bij veel mensen onder de radar blijven. Hierdoor kun je een hoop geld mislopen.

Welke aftrekposten worden vaak vergeten?

Veel mensen weten wel dat de hypotheekrente aftrekbaar is − deze vult de Belastingdienst zelfs automatisch voor je in. Er zijn echter een paar andere aftrekposten die veel mensen vergeten. Deze zijn heel uiteenlopend, maar het zou goed kunnen dat je voor één of meerdere in aanmerking komt.

Vergeten aftrekpost 1: studiekosten

Sinds 2022 mag je helaas geen reguliere studiekosten meer als aftrekpost inzetten. Voor een specifieke groep ligt er echter toch nog een zak geld te wachten. Het gaat om mensen die ooit een prestatiebeurs hebben ontvangen maar deze moesten terugbetalen, omdat ze hun studie niet afmaakten of omdat ze er te lang over hebben gedaan.

Heb je bijvoorbeeld in 2014 een jaar lang zonder succes kunstgeschiedenis gestudeerd en ben je nu je prestatiebeurs aan het terugbetalen? Dan mag je deze invullen in je belastingaangifte 2023. Mensen die een hbo-opleiding hebben gevolgd mogen maximaal 1.693 euro per studiejaar aftrekken en voor hbo- of wo-opleidingen 2.443 euro per studiejaar. Dat zijn serieuze knaken!

Aan welke voorwaarden je precies moet voldoen, lees je op deze pagina van de Belastingdienst.

Vergeten aftrekpost 2: reiskosten

Wie voor zijn baan meer dan 20 kilometer per dag moet reizen (retour) en hier niet of gedeeltelijk voor gecompenseerd wordt door zijn werkgever, mag zijn reiskosten van de belasting aftrekken. Afhankelijk van het aantal dagen per week waarop je reiskosten maakt, is een bedrag aftrekbaar variërend van 140 euro tot maar liefst 2.578 euro.

Op deze pagina van de Belastingdienst kun je kijken hoeveel reiskosten precies aftrekbaar zijn.

Vergeten aftrekpost 3: giften aan goede doelen

Gulle gevers worden door de Belastingdienst beloond, want zij mogen hun donaties in bepaalde gevallen aftrekken van de belasting. Een goed doel definieert de Belastingdienst als een ANBI (een algemeen nut beogende instelling). De lokale biljartclub valt hier niet onder, maar bijvoorbeeld KWF Kankerbestrijding of het Wereld Natuur Fonds wel.

Er zit een heel aantal voorwaarden aan het aftrekken van giften aan een goed doel. Zo mag je er niets mee kunnen winnen (zoals bij de Postcode Loterij), moet je de gift vrijwillig doen en moet je minimaal vijf jaar lang periodiek geld over maken aan het goede doel.

Voor alle voorwaarden (en dat zijn er een hoop) verwijzen we je wederom naar de relevante pagina van de Belastingdienst.

Andere tips voor de belastingaangifte 2023

Op Manners geven we regelmatig tips rondom de belastingaangifte 2023 en over het binnenharken van de vele toeslagen die de Belastingdienst heeft opgetuigd. Lees bijvoorbeeld of je dit jaar in aanmerking komt voor energietoeslag of hoe je de vaakst vergeten toeslag alsnog krijgt uitgekeerd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.