Alrik de Jong
Alrik de Jong Belasting & Toeslagen 13 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo krijg je de vaakst vergeten toeslagen alsnog uitgekeerd

De toeslagen die Nederlanders het vaakst vergeten aan te vragen zijn de zorgtoeslag en huurtoeslag. Wees gerust, je kunt ze ook in 2024 weer met terugwerkende kracht aanvragen.

Uit cijfers van Dienst Toeslagen blijkt dat veel Nederlanders met recht op zorgtoeslag geld laten liggen. 10 procent van de mensen die in aanmerking komen, dient geen aanvraag in. En daarmee lopen Nederlanders veel geld mis. In de praktijk komt dit neer op zo’n 700 duizend mensen. Ook blijkt dat 1 op de 10 mensen met recht op huurtoeslag deze toeslag vergeet aan te vragen.

Toeslagen tot september volgend jaar aan te vragen

Behoor je tot deze toch wel grote groep, dan is er nog geen man overboord. Je zorgtoeslag en huurtoeslag kun je nog tot en met 1 september van het volgende jaar aanvragen. Hetzelfde geldt voor kindgebonden budget. Mocht je in 2023 bijvoorbeeld je zorgtoeslag zijn vergeten, dan kun je die tot en met 1 september 2024 aanvragen via de website van de Belastingdienst.

Voor alle duidelijkheid: de huurtoeslag of zorgtoeslag voor 2022 kun je niet meer aanvragen. Als je nog vóór 2 september 2023 toeslag over 2022 hebt aangevraagd, kan het een poos duren eer je de toeslag krijgt uitgekeerd. Je moet namelijk eerst wachten op de definitieve berekening van 2022. Binnen één week nadat je deze hebt gekregen, maakt de Belastingdienst het bedrag in één keer aan je over.

Uitstel belastingaangifte

Mocht je uitstel hebben gehad voor je aangifte inkomstenbelasting, dan heb je meer tijd om de eventueel vergeten toeslagen met terugwerkende kracht aan te vragen. De zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget kun je in dat geval aanvragen tot de datum waarop het uitstel afloopt. Dat kan uitstel zijn voor je belastingaangifte of voor de aangifte van je toeslagpartner. Huurtoeslag kun je ook aanvragen zolang een medebewoner nog uitstel heeft.

Zoals gezegd: als je met terugwerkende kracht toeslagen aanvraagt, kan het een tijdje duren voordat je het geld daadwerkelijk op je rekening gestort krijgt.

Zorgtoeslag 2024

In 2024 zijn de eisen voor zorgtoeslag overigens strenger geworden. Lees hoeveel je mag bezitten en verdienen om in aanmerking te komen.

Huurtoeslag 2024

De huurtoeslag is juist verruimd in 2024. Lees vanaf welk salaris je in aanmerking komt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.