Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Fargo-brein realiseert nieuwe hitserie ondanks beperkte marketing

Fargo-fans, opgelet. De schrijfster van seizoen drie van die hitserie is terug met een nieuwe thrillerserie op Apple TV+: Manhunt, over de moord op Abraham Lincoln. De show doet het ondanks beperkte marketing opvallend goed.

Waar Netflix, Disney+ en HBO Max vooral continu viral gaan met nieuwe hitserie, neemt Apple juist steeds meer het oude plekje van HBO in: die van het thuis voor kwaliteitsseries. Severance, Criminal Record, Slow Horses, Masters of the Air, Ted Lasso. Dat soort werk.

Apple scoort met Manhunt

Daar is afgelopen week een nieuwe topserie bijgekomen, maar helaas sneeuwde Apple’s nieuwe parel een beetje onder door al het marketinggeweld omtrent Shogun en al het nieuws omtrent de nieuwe Avatar-serie van Netflix.

Zonde, want Manhunt, zoals de Original heet waar we het over hebben, komt uit de koker van Fargo-schrijfster Monica Beletsky. Voeg daar topscores op IMDb en Rotten Tomatoes aan toe en je hebt vooralsnog een potentiële televisieparel te pakken.

Manhunt Apple TV+ serie scoort Abraham Lincoln
(Afbeelding: Apple)

Manhunt is een zevendelige thrillerserie over een van de meest beroemde en beruchte moordzaken aller tijden: die van de moord op Abraham Lincoln. Zowel in Amerika als daarbuiten houdt die zaak 158 jaar later nog steeds de gemoederen flink bezig, met duizenden boeken, artikelen, films en documentaires als resultaat.

Wie vermoordde Abraham Lincoln?

Daar komt Manhunt dus nog eens bij, maar met de schrijfster van Fargo seizoen drie aan het roer is dat geen straf. De resulterende Apple TV+ Original is gebaseerd op het gelijknamige boek van James L. Swanson.

Zowel zijn boek als deze serie brengen zowel de dag van de moord zelf als de klopjacht erna munitieus in beeld, van uur tot uur en waar relevant zelfs van minuut tot minuut. Apple: “Manhunt vertelt het verbazingwekkende verhaal van de jacht op John Wilkes Booth in de nasleep van de moord op Abraham Lincoln.”

Met een denderende eerste trailer en een cast die onder andere uit Anthony Boyle (Masters of the Air), Tobias Menzies (The Crown) en Hamish Linklater (The Big Short) bestaat viel Manhunt de afgelopen maanden al direct op, maar nu de show van start is gegaan kunnen we gelukkig ook de conclusie trekken dat de prestigeserie die hype ook compleet waarmaakt.

Thrillerserie pakt dubbele scores

Op Rotten Tomatoes scoort Manhunt namelijk een ijzersterke 86 procent, na 35 reviews van critici. Dat houdt in dat 86 procent van alle verzamelde recensies van critici positief was. Opvallend genoeg doet de Apple-serie het een stuk slechter bij het grote publiek, dat ‘m met een magere 62 procent beloont. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat recensenten al meer afleveringen hebben kunnen zien dan de doorsnee kijker, en de serie even op gang moet komen. Op IMDb scoort de show een gezonde maar niet denderende 7.2.

Een verder positieve review van een blogger en recensent genaamd Amelia Harvey legt de vinger op de zere plek: “Manhunt neemt zichzelf te serieus. Hoewel het onderwerp serieus en een enorm belangrijk moment in de Amerikaanse geschiedenis is, voelt Manhunt vaak meer als een geschiedenisles en minder als een stukje entertainment.”

Ook Rebecca Onion van Slate trekt een vergelijkbare conclusie: “De show zou als verhaal beter tot zijn recht zijn gekomen als het 25 procent minder de dwang had om je alles uit te leggen.”

Een neiging die waarschijnlijk dé verklaring is voor de lagere score van Manhunt bij het grote publiek. Abraham Lincoln of niet, niet iedereen heeft bij het aanzetten van een thriller trek in een degelijke geschiedenisles.

Positieve afdronk

Gelukkig zijn de meeste reviews dus positief. “De show heeft een urgentie, een onverzettelijke realiteit – bloed en oorlog gemengd met lichtzinnigheid en de hoop van die tijd, verpletterd maar nog steeds vitaal.” En: “Manhunt schildert op indrukwekkende wijze een uitgebreider portret van een periode in de geschiedenis van ons land.”

Je kunt nu zelf bepalen aan welke ‘kant’ jij staat. De eerste aflevering van Manhunt is sinds 15 maart op Apple TV+ te streamen, met een tweede aflevering op de planning voor 22 april.

Geen Apple TV+-abonnement maar wel trek in een historische dramaserie? Check dan ook het de hemel in geprezen Shogun, een net zoals Manhunt op een boek gebaseerde miniserie.

Manhunt Apple TV+ serie scoort Abraham Lincoln
(Afbeelding: Apple)

Waar kijk je Fargo?

Fargo seizoen 3, met onder andere anderen Ewan McGegor in de gelederen, stream je op dit moment via Amazon Prime Video. hetzelfde geldt voor de nog betere eerste twee seizoenen.

Seizoen 4 stream je dan weer via Videoland, maar dat is het minste seizoen. Fargo 5 daarentegen is weer even briljant als het eerste seizoen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.