Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Meeslependste serie sinds Game of Thrones nu op Disney+

Soms zijn er van die ambitieuze series waar je niet omheen kunt. Dit voorjaar is dat absoluut Shogun, een oorlogsserie en Disney+ Original van Top Gun: Maverick-schrijver Justin Marks.

Shogun is het meest meeslepende televisie-epos sinds Game of Thrones“, kopt het Amerikaanse Variety. The Guardian noemt de gloednieuwe oorlogsserie “a mesmerising epic” en IGN concludeert dat Shogun “televisie op zijn best” is.

Shogun pakt perfecte score

De bloederige oorlogsserie scoort na al die lof dan ook de perfecte score van 100 procent op Rotten Tomatoes, waar de Disney+ Original nu al de beste serie van 2024 genoemd wordt. En dat zegt wat, gezien de shows die al uitgekomen zijn. Denk aan het nieuwe project van het team achter Band of Brothers of de modieuze oorlogsserie van een Sopranos-veteraan.

Afijn, terug naar Shogun. Na maanden aan veelbelovende teasers kun je nu eindelijk de eerste twee van in totaal tien afleveringen op Disney+ streamen.

Voorvader van Game of Thrones

En dan hebben we het nog niet eens gehad over waar de historische show over gaat. Shogun is een adaptatie van een gelijknamig boek van James Clavell, over een Engelsman die in het zeventiende -eeuwse Japan strandt en daar opgeleid wordt tot samoerai.

Begin jaren 80 werd dat geprezen boek al een keer geadapteerd als miniserie. Een historisch televisiemoment, want die adaptatie van Shogun wordt vaak de eerste prestigeserie in de geschiedenis van het medium genoemd. Oftewel, de voorvader van The Sopranos, Succession en Game of Thrones.

Disney+ heeft meesterwerk in handen

Critici reageerden dan ook terecht sceptisch toen er een nieuwe adaptatie werd aangekondigd. Gelukkig blijkt nu dus dat hoe onnodig Shogun (2024) dan ook misschien op papier is, het wel een meesterwerk oplevert.

“In een tijd waarin veel van de grootste ondernemingen op tv, van Amazon’s The Rings of Power en Citadel tot Netflix’s Stranger Things en The Crown, op zijn minst gedeeltelijke missers hebben opgeleverd, onderscheidt Shogun zich als een waar meesterwerk,” concludeerde criticus Judy Bernan van Time afgelopen week al.

Critici prijzen niet alleen de epische gevechten vol bloederige actie, maar ook de schitterende locaties. Als kijker heb je geen moment door dat je stiekem naar Vancouver in plaats van het Japan van de zeventiende eeuw zit te kijken. Naast al die spectaculaire pracht en praal kun je tevens op puik acteerwerk rekenen.

John Wick-veteraan

Laat dat maar over aan Hiroyuki Sanada, de Japanse acteerveteraan die je waarschijnlijk nog herkent uit John Wick: Chapter 4, waarin hij Shimazu speelde. Ook speelde hij een grote rol in actiefilm Bullet Train, tegenover Brad Pitt.

We hoeven echter niet meer met grote namen en duizelingwekkende review-scores te strooien: het is wel duidelijk dat Shogun de absolute must-see van dit voorjaar is, en wellicht al voorsorteert op de titel van beste serie van 2024. Je kunt nu zelf een oordeel vellen op Disney+!

Trek in meer oorlogsactie? Check dan de film met Russell Crowe die nu in de Nederlandse bioscopen draait.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.