Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Brute oorlogsserie Disney+ pakt perfecte score op Rotten Tomatoes

Disney+ komt eind deze maand met een epische oorlogsserie die nu al de beste serie van het jaar wordt genoemd. Sterker nog: Shogun scoort de perfecte 100 procent op Rotten Tomatoes.

Eind deze maand komt er een nieuw meesterwerk uit op Disney+: Shogun, een nieuwe adaptatie van de gelijknamige klassieker uit 1975. Het boek van James Clavell, over een Engelsman die in de zeventiende eeuw in Japan strandt en opgeleid wordt tot samoerai, werd in 1980 al geadapteerd als ambitieuze miniserie.

De voorvader van Game of Thrones

Het resultaat was een peperdure show die door experts anno 2024 nog steeds wordt beschouwd als het begin van prestige-televisie. De voorvader van series als Game of Thrones en Narcos. Spektakelwerk dat je voor Shogun simpelweg niet op televisie kon verwachten.

Toen bekend werd gemaakt dat Shogun opnieuw geadapteerd zou worden reageerden zowel critici als fans dan ook sceptisch. De lat is in de jaren tachtig enorm hoog gelegd en de legendarische status van het boek is alleen maar groter geworden. Hoe ga je daar in hemelsnaam nog aan tippen?

Shogun krijgt perfecte score op Rotten Tomatoes

Nou, door een dijk van een serie neer te zetten. De oorlogsserie gaat pas op 27 februari van start op Disney+, maar de eerste recensies staan al op Rotten Tomatoes, met een perfecte score van 100 procent als resultaat.

“In een tijd waarin veel van de grootste ondernemingen op tv, van Amazon’s The Rings of Power en Citadel tot Netflix’s Stranger Things en The Crown, op zijn minst gedeeltelijke missers hebben opgeleverd, onderscheidt Shogun zich als een waar meesterwerk,” concludeert criticus Judy Bernan van Time.

Een andere recensent noemt “Shogun een vroege kanshebber voor de beste nieuwe serie van 2024.” Of: “Een groots historisch epos, met alle intriges, complotten en wapengekletter waar je maar op kunt hopen.”

Ook de schitterende locaties worden geprezen, wat des te indrukwekkender is als je bedenkt dat de makers het Japan van de zeventiende eeuw na hebben gebootst in het hedendaagse Vancouver.

Top Gun-sausje en meer afleveringen

Bovendien is er nog meer goed nieuws: Shogun wordt dit keer niet in vijf maar met tien afleveringen geadapteerd. Top Gun: Maverick-schrijver Justin Marks krijgt samen met zijn vrouw als schrijver én regisseur dus alle ruimte om een episch verhaal vol actie te vertellen. Die ruimte benut het duo door onder andere meer perspectieven toe te voegen.

Shogun klassieker oorlogsserie Japan Disney+
(Afbeelding: Disney)

Verder gaan we echter vooral niet te veel over het verhaal van Shogun verklappen. Alles wijst er namelijk op dat Disney+ op 27 februari zelfs de eerste seizoenen van Game of Thrones gaat overtreffen. Dat moet wil je waarschijnlijk vooral zelf gaan ervaren.

Check in de tussentijd het originele boek waarmee het allemaal begonnen is, of stream de tot nu toe ijzersterke oorlogsserie waarmee Apple op dit moment aan het scoren is.

Shogun klassieker oorlogsserie Japan Disney+
(Afbeelding: Disney)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.