Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 25 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

De beste Disney+ serie van 2024 is verre van Star Wars of Marvel

De beste serie van Disney+ uit 2024 staat al tijden aan kop in de hitlijsten, maar je leest er weinig over. Check Shōgun, het verfrissende antwoord op de overkill aan Star Wars en Marvel van de laatste jaren.

Nou valt die overkill toevallig wel mee in 2024. Echo en X-Men ’97 kwamen erbij binnen het Marvel-universum. In het Star Wars-universum is het drukker met The Acolyte en Tales of the Empire ook niet heel druk. Deze series verbleken in ieder geval bij Shōgun.

Shōgun, de beste Disney+ serie van 2024

Shōgun ging in februari 2024 al in première en sedertdien staat de serie bovenaan in de top 10 best bekeken nieuwe series wereldwijd op Disney+. Toch lees je er veel minder over dan series uit franchises als Star Wars en Marvel, of franchises als Stranger Things (Netflix) en House of the Dragon (HBO). Des te knapper is de prestatie.

De Disney+ serie Shōgun speelt zich af omstreeks het jaar 1600, als Japan op de rand balanceert van een burgeroorlog. Machtige leenheren – ook bekend als daimyō – dingen naar de hoogste machtstitel van Shōgun.

Dan is er nog de Engelse scheepsnavigator John Blackthorn, die een schipbreuk lijdt aan de kust van het land en gevangen wordt genomen door de daimyō Yoshii Toranaga. Hij is een van de vijf regenten die het land regeren, maar zijn positie wordt bedreigd. Toranaga erkent in Blackthorn een bondgenoot om Shōgun te worden. Vergeten we nog bijna Toda Mariko, de dochter van een in ongenade gevallen samoerai, die wordt hem aangewezen als tolk.

Veel hogere scores dan Marvel en Star Wars

Deze hervertelling van de gelijknamige historische roman is kort gezegd het recept van de beste serie van Disney+ in 2024. Met 99% op Rotten Tomatoes, bijna de maximale score, presteert Shōgun dan iedere Marvel of Star Wars-serie.

Nu op Disney+: oorlogsserie met perfecte score en John Wick-ster
(Afbeelding: Disney)

“Als je wekelijks maar een paar uurtjes over hebt, investeer ze dan in Shōgun. Het rendement zal royaal zijn”, aldus Ana Yorke van PopMatters in de meest treffende recensie. Bekijk hier het volledige recensieoverzicht. De beste serie van 2024 is nu te streamen op Disney+.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.