Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 20 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

5 documentaires op Disney+ voor Star Wars en Marvel-verslinders

Het selecte groepje redactieleden van Manners Magazine heeft totaal uiteenlopende interesses, maar er is wel degelijk overlap. Die bevindt zich in de universa van Marvel en Star Wars. Ben jij ook een dergelijke geek dan wel nerd? Check dan deze vijf heerlijke documentaires op Disney+.

Wat betreft nieuwe films en series zit je de komende jaren sowieso gebakken als het om Marvel en Star Wars gaat. Zo komt de standalone serie over Obi Wan Kenobi bijvoorbeeld steeds dichterbij, en dat is slechts het topje van de ijsberg. Zo gaat op 29 december The Book of Boba Fett in première.

Disney+ documentaires over Marvel en Star Wars

Maar tussendoor is het ook wel eens leuk om achter de schermen te duiken. Om je kennis even op te frissen, acteurs en makers aan het woord te horen, nieuwe dingen te ontdekken en nooit eerder getoonde beelden te zien. Om maar te zwijgen over de heerlijke retro-vibe in sommige documentaires. Onze top 5, in willekeurige volgorde.

1. Empire of Dreams: The Story of the ‘Star Wars’ Trilogy

Om te beginnen met de documentaire der documentaires voor fans van dat universum hier ver, ver vandaan. Empire of Dreams: The Story of the ‘Star Wars’ Trilogy vertelt hoe de eerste en voor altijd meest legendarische trilogie tot stand kwam.

Alles komt aan bod, van special effects tot de lastige start van George Lucas. Decorbouwers, hoofdrolspelers, figuranten, de bedenker zelf; eigenlijk iedereen die betrokken was bij de films komt aan het woord. Op de Nederlandse versie van Disney+ moet je zoeken naar ‘Een Rijk van Dromen‘. De docu is overigens al wat ouder, maar dat maakt hem des te nostalgischer.

2. Assembling a Universe

Inmiddels zijn we gewend aan de mega-blockbusters als de Avengers-trilogie, die keer op keer records breken. Maar nog niet zo lang geleden stond het hele plan van het Marvel Cinematic Universe nog in de kinderschoenen. Deze documentaire gaat over die totstandkoming.

De rode draad is het samenbrengen van superhelden, die allemaal met elkaar verbonden zijn in hetzelfde universum. Wie bedacht de Avengers-films? Hoe kwamen ze aan die geweldige cast? En hoe staan de hoofdrolspelers en acteurs zelf in de wedstrijd? Op de Nederlandse versie van Disney+ even zoeken naar ‘Een Universum Samenstellen’. In 43 minuten ben je bij.

3. Expanding the Universe

Van het verleden naar de toekomst. In Expanding The Universe blikt Marvel juist vooruit, met nog nooit eerder getoonde beelden. Talent en makers blikken voortuit op de vele films, series en documentaires op Disney+ die eraan zitten te komen.

4. Disney Gallery – Star Wars: The Mandalorian

Bij goed scorende series is het tegenwoordig een trend om die op te volgen met documentaires. In dit geval zelfs een docu-serie. Goede trend, we kunnen er niet genoeg van consumeren. In Disney Gallery – Star Wars: The Mandalorian vertellen de verschillende regisseurs over hun persoonlijke tocht naar de regisseursstoel en nemen ze je mee in het productieproces van The Mandalorian.

Iedere aflevering van deze steengoede Star Wars-serie is geregisseerd door een andere regisseur, onder toeziend oog van Jon Favreau. Hun passie voor de sciencefiction-franchise en de unieke beelden achter de schermen vormen heerlijke kost voor fans.

5. Marvel 616

Om te eindigen met een uit acht documentaires bestaande serie voor de échte nerds. Marvel 616 is een verzameling unieke verhalen binnen het universum, waarvan veel fans het bestaan niet eens afwisten.

Had je bijvoorbeeld ooit gehoord van de Japanse Spider-Man? Of van het idee om iedere superheld een eigen transformerende robot te geven? Ook zijn er afleveringen die gaan over ‘vergeten’ superhelden, de rol van vrouwen binnen het universum en cosplay. Een heerlijke kijkje in de obscure uithoeken van Marvel.

Check ook deze verborgen parels op Disney+.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.