Noah Korevaar
Noah Korevaar Disney+ 12 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

8 verborgen parels op Disney+ die je nu gratis kunt streamen

Verrassing: Disney+ is exclusief gratis in Nederland beschikbaar, tot de wereldwijde lancering op 12 november. Dat betekent dat je bijna een eeuw aan films, series en documentaires door kunt ploegen.

Pareltjes op Disney+

Daar zitten veel verborgen pareltjes tussen, die wij voor je eruit hebben gepikt. Van films die voorheen moeilijk te vinden waren tot fascinerende extraatjes: deze pareltjes zijn absoluut het checken waard!

Een Universum Samenstellen

Marvel Studios is nu een wereldwijde gigant, die een groot deel van de jaarlijkse box office voor zijn rekening neemt. Het begon echter allemaal vrij kleinschalig, met vrij bescheiden superheldenfilms en kleinschalige plannen. Deze documentaire laat je van dichtbij zien hoe het allemaal begon, van de eerste stappen tot verbreding in de vorm van Marvel Television. Een fascinerend en bovendien zeer behapbaar (42 minuten) kijkje achter de schermen!

Spider-Man (1996)

Je zou bijna vergeten dat animatie ook een belangrijk onderdeel van Marvel is. De stripgigant heeft in de afgelopen decennia talloze animatieseries en films uitgebracht, maar vooral de jaren negentig waren een fascinerende tijd. Met name de Spider-Man serie uit 1996 is het checken waard. Van het corny intro tot de verrassend brute actie: ook zonder nostalgiefactor wordt je al snel in de avonturen van Peter Parker gezogen.

Waking Sleeping Beauty

Deze beroemde documentaire is eigenlijk verplichte kost voor iedereen die opgegroeid is met animatiefilms. Van Beauty and the Beast tot The Lion King: je krijgt in deze documentaire een openbarende blik op een zwaar hoofdstuk uit de geschiedenis van de Grote Muis. Maak kennis met de mensen die door op de kunst achter animatie te focussen Disney naar een hoger niveau wisten te tillen.

Disney+ Waking Sleeping Beauty
Bron: Disney Bron: Disney

Netflix pas op: deleted scènes en andere extraatjes

Het jammere aan diensten als Netflix is dat de magie van DVD’s verloren gaat. Oftewel: bloopers, deleted scènes, mini-documentaires en andere extraatjes die je vroeger bij je film kreeg. Disney brengt die magie terug. Kies bijvoorbeeld je favoriete Marvel-film uit, scrol naar onder en druk op ‘Extra’s’.  Bij Infinity War staat zelfs een interview van langer dan een half uur!

Stoomboot Willie

De grote kracht van Disney+ is de rijke geschiedenis van Disney. Waar Netflix nog maar enkele jaren eigen content maakt, animeerde Walt Disney al in de jaren dertig. Die korte cartoons hebben de tand des tijds verrassend goed doorstaan. Je kunt op Disney+ het debuut van Mickey Mouse en Minnie Mouse aanschouwen, maar ook de eerste korte films met Donald Duck. Aanrader: check Stoomboot Willie, de eerste animatiefilm van Disney met gesynchroniseerd geluid.

Guilty pleasures

High School Musical, Camp Rock: het is allemaal geen Oscar-materiaal, maar Disney+ staat wel vol guilty pleasures. Waar Netflix zijn bibliotheek vult met vrij crappy B-films en series die je niet kende, heeft de Grote Muis in ieder geval de nostalgie-factor als wapen. Nee, de sequels van de Lion King zijn allesbehalve goed, maar met een flinke dosis nostalgie garanderen ze wel avonden aan vermaak.

Star Wars Rebels

Voor de ambitieuze Star Wars serie The Mandalorian zul je nog tot 12 november moeten wachten. Dan komt de peperdure Game of Thrones-achtige serie naar de streamingdienst. Check tot dan vooral Star Wars Rebels en de andere verrassend degelijke animatieseries uit het universum van George Lucas. Vooral Rebels richt zich ook op volwassenen, en brengen canon verdieping naar de wereld van Star Wars die net zo belangrijk is als de films.

Disney Star Wars Rebels
Disney Star Wars Rebels

Pixar Shorts

De meeste Pixar films kwamen altijd gepaard met een korte film, die je voor de daadwerkelijke film te zien kreeg in de bioscoop. Vaak kregen getalenteerde regisseurs de kans om binnen enkele minuten hun creativiteit ten toon te stellen. Dat leverde in veel gevallen schitterende korte films op, hoogtepunten uit de bibliotheek van de animatiestudio. In het tijdperk van streamingdiensten en digitaal content consumeren raakten dat soort meesterwerkjes echter verloren in al het digitale geweld. Op Disney+ kun je er weer induiken. Vooral Vreemde Vogels en Bao zijn aanraders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
8 verborgen parels op Disney+ die je nu gratis kunt streamen
Sluiten