Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Beste Marvel-serie 2024 is next-level, maar je moet fors betalen

De tofste en meest baanbrekende Marvel-serie van dit jaar komt eind deze maand uit. Het vervolg op de geprezen animatieserie What If…? is echter enkel te streamen voor fans met een diepe portemonnee.

Disney-CEO Bob Iger, die in 2022 zijn pensioen opschortte om het bedrijf te redden, bevestigde onlangs het voornemen om nog minder Marvel-films te gaan maken en weer volledig op de bioscoopervaring te gaan focussen. Oftewel, dag peperdure Disney+-series.

De beste Marvel-serie van afgelopen jaren

Hopelijk heeft dat geen gevolgen voor What If…?, de beste Marvel-serie van de afgelopen jaren. Daarin kregen regisseurs de kans om middels een tof 3D-animatiestijltje hun eigen verhalen te vertellen. Niet beperkt door de canon van het overkoepelende Marvel Cinematic Universe. Wat nou als T’Challa de Black Panther was geworden? Wat als Doctor Strange evil was?

Ongeremde creativiteit, net zoals in de comics, en in tegenstelling tot wat je van de bioscoopfilms van het MCU gewend bent. Sterker nog, eind vorig jaar leverde het de beste Marvel-titel van 2023 op.

Neem Rotten Tomatoes: Ant-Man and the Wasp: Quantumania scoorde daar een zeer magere 46 procent en The Marvels slechts 61 procent. Ook de Disney+ Original Secret Invasion was een dieptepunt, met een score van 53 procent.

Het nieuwste seizoen van What If…? liet vlak voor de feestdagen zien dat het ook anders kan, met een ijzersterke score van 92 procent. Recensente Aglaia Berlutti trok een duidelijke conclusie, en noemde de show “de frisse wind die de franchise hard nodig heeft.”

What If komt naar Apple Vision Pro

Dat hoogtepunt werd vervolgens al snel opgevolgd met prachtnieuws: een nieuw seizoen is al in ontwikkeling, een nieuwtje dat zelfs gepaard ging met eerste beelden. Die nieuwe afleveringen laten nog even op zich wachten, maar in de tussentijd is er wel meer What If…? om te consumeren, mits je een fortuin aan gadgets besteedt.

Marvel Studios en ILM Immersive hebben namelijk een trailer gelanceerd voor What If…? – An Immersive Story, een nieuw avontuur dat de kijker echt in de wereld van Marvel plaatst. Het gaat hier namelijk niet om een doorsnee Disney+ Original, maar een voor de Apple Vision Pro ontworpen spektakelstuk. De peperdure spatial headset van Apple kan een virtuele laag over je omgeving plaatsen, waardoor de superhelden en schurken zo je woonkamer binnenstappen.

Marvel Studios belooft “een verhalende reis van een uur waarin fans varianten uit het Multiversum zullen ontmoeten, de kracht van de Infinity Stones zullen gebruiken en voor realiteitsbepalende keuzes zullen komen te staan.” Gebruikers hun handen gebruiken om ook echt te interacteren met het baanbrekende Marvel-avontuur.

Peperdure grap slaat Nederland over

Daarmee belooft What If…? – An Immersive Story een voorlopig nog zeldzaam voorbeeld te worden van wat voor toffe dingen er mogelijk zijn met de Vision Pro, een peperdure headset die vooralsnog vooral bij eigenaren lijkt te verstoffen in de kast. Er mist simpelweg een killer feature, merken veel recensenten op, hoe indrukwekkend de tech ook is.

Helaas zijn we daarmee ook aanbeland bij een ander dilemma waar Nederlandse Marvel-fans 30 mei, de datum waarop de baanbrekende content uitkomt, tegenaan zullen gaan lopen. What If…? – An Immersive Story is enkel en alleen te ervaren op de Vision Pro. De Apple headset is niet alleen peperduur, met een prijskaartje van 3.499 dollar (in Nederland 3.999 euro), maar officieel ook niet beschikbaar in Nederland. Ook nog een VPN-abonnement afsluiten, dus.

Apple Vision Pro scheurgate barst
(Afbeelding: Igor Omilaev | Unsplash)

Dus ja, voorlopig blijft het bij het verlekkerd kijken naar de intrigerende trailer, en uitkijken naar het reguliere nieuwe seizoen van de Marvel-serie. Wist je trouwens dat een Marvel-ster niemand minder dan Donald Trump speelt in deze nieuwe film?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.