Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Bioscoop 22 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Marvel-ster speelt Donald Trump in choquerende biopic met topcast

Deze week ging The Apprentice in première op het filmfestival van Cannes. Dit is een biopic over het leven van Donald Trump (niet te verwarren met de gelijknamige realityshow van de real Donald Trump). Het publiek klapte zijn handen stuk.

Sebastian Stan kennen we als Winter Soldier uit Captain America en de Avengers-films. Voor de biopic The Apprentice kruipt hij in de huid van een hele andere superheld/superschurk (afhankelijk van je politieke voorkeur).. Donald Trump. En dat doet hij met verve.

Samen met een cast bestaande uit onder andere Succession-acteur Jeremy Strong (als Trumps advocaat) en Tenet-acteur Martin Donovan (als Trumps vader) kreeg hij bij de première van The Apprentice de handen op elkaar van het uiterst kritische filmpubliek in Cannes. 

Biopic The Apprentice vertelt levensverhaal van Donald Trump

Eén van de meest geanticipeerde titels van het filmfestival van Cannes dit jaar was The Apprentice. Hierin krijgen we Donald Trumps rise to power in de jaren ‘80 te zien. Dit leidt ons langs enkele choquerende scènes.

Donald-Trump-The-Apprentice-film-biopic-2
Trump samen met advocaat Roy Cohn, gespeeld door Succession-acteur Jeremy Strong (Afbeelding: Mongrel Media)

Zo zien we hoe Donald Trump zijn ex-vrouw Ivana Trump verkracht. Dit is gebaseerd op verklaringen van Ivana in de rechtszaak rondom hun scheiding in 1990. Ook zien we zeer gedetailleerd in beeld hoe de jonge Donald Trump een liposuctie ondergaat. Klinkt goor − en vindt Donald Trump zelf ook. Hij heeft aangekondigd dat hij de makers van The Apprentice gaat aanklagen voor hun leugenachtige ‘piece of garbage’.

Voorlopige Rotten Tomatoes-score positief met 80 procent

Sinds de première van het afgelopen weekend zijn er al een aantal recensies binnengedruppeld. Deze zijn met een gemiddelde score van 80 procent op Rotten Tomatoes overwegend positief.

In de recensie van BBC wordt de hoofdrol van Sebastian Stan uitgelicht. De Marvel-ster slaat volgens de Britse recensent ‘de spijker op zijn kop’ met ‘Trumps bewegingen en gezichtsuitdrukkingen’, zonder dat hij ‘een karikatuur van hem maakt’. ‘Het is een uitmuntende, genuanceerde prestatie.’ 

Variety is met name laaiend over de eerste helft van de film, die het ‘een knock-out’ noemt. ‘Het geeft een inkijk in de ontwikkeling van Donald Trump, waar zovelen van ons zich over hebben verwonderd, en het zien ervan is zowel overtuigend als meeslepend.’ 

Staande ovatie van 8 minuten op filmfestival Cannes

Iedere editie van het filmfestival in Cannes rijst dezelfde vraag: maakt het iets uit hoe lang de staande ovatie is die een film na de première krijgt van het publiek?

Sommige filmkenners vinden de lengte van het applaus net zo belangrijk als de eerste golf recensies, andere vinden het een futiliteit. Feit is dat het publiek in Cannes zeer uitgesproken is. Waar de ene film met een massaal boegeroep wordt weggehoond (zoals ooit gebeurde met Pulp Fiction), wordt de andere bedolven onder een schijnbaar eeuwigdurend klapsalvo.

Hoeveel belang je er ook aan hecht, The Apprentice maakt onmiskenbaar deel uit van de laatste groep. De staande ovatie van 8 minuten behoort tot de langste van Cannes 2024. Een grappig detail: ook na de première steelt Sebastian Stan de show door naar Trumpiaans gebruik lukraak mensen in het publiek aan te wijzen en duimpjes op te steken. 

Later dit jaar verschijnt The Apprentice in de bioscoop. Op het moment van schrijven is een precieze releasedatum nog niet bekend. 

Meer moois in aantocht: Nicholas Cage en Antony Hopkins

Waar we wél binnenkort al naar kunnen gaan kijken, is de ‘beste horrorfilm van 2024’ met Nicholas Cage in de hoofdrol. 

En we kunnen ook niet wachten op de serie over het Romeinse rijk gebaseerd op hetzelfde boek als Gladiator, met de onverwoestbare Antony Hopkins in de rol van Romeinse keizer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.