Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 5 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe smaakt deze soep van Matrix, Game of Thrones, Avengers en 007?

Als je een spionageserie aankondigt van de Russo Brothers (Avengers) met Richard Madden (Game of Thrones) en Priyanka Chopra (The Matrix Resurrections) verwachten we minstens een 90% score op Rotten Tomatoes en een 8 uit 10 op IMDb. Maar Citadel, nu te streamen op Amazon Prime, valt toch een beetje tegen als we de zure filmcritici mogen geloven.

Onze nederige excuses dat we zo clickbait zijn in de kop van dit artikel, maar wellicht link je de naam Richard Madden niet direct aan Game of Thrones en Priyanka Chopra niet aan The Matrix Resurrections. Ook onze excuses als we je op dat vlak juist weer onderschatten. Hoe dan ook, de serie wordt wereldwijd massaal bekeken en dat lag in de lijn der verwachting.

Citadel op Amazon Prime

Citadel is een Amerikaanse sciencefiction-spionageserie die is geproduceerd door de Avengers-broers Anthony en Joseph Russo. Richard Madden (Game of Thrones, Bodyguard, Eternals) en Priyanka Chopra (The Matrix Resurrections, Baywatch) vormen het hoofd-duo. Ze spelen Citadel-agenten Mason Kane en Nadia Sinh.

Om de algoritmische soep nog lekkerder te laten smaken, pakken we James Bond er ook nog bij. Naar eigen zeggen zijn The Russo Brothers voor deze serie namelijk geïnspireerd door 007, maar het wordt geen makkelijke rip-off van dat verhaal.

‘Niet de zoveelste James Bond’

“Wij wilden met Citadel niet de zoveelste ‘nieuwe James Bond’ brengen, maar zien het als taak om de Amazon Prime Video-kijker een geheel nieuwe spionage-ervaring te bieden”, aldus de broers in een interview met Film Total over de serie. Niet voor niets is er een scifi-sausje overheen gedrapeerd.

priyanka chopra, richard madden, matrix, game of thrones, avengers, serie, citadel, trailer, amazon prime video
❤️ (Afbeelding: Amazon Prime Video)

Het plot van Citadel volgens Amazon Prime: acht jaar geleden is het onafhankelijke spionnennetwerk Citadel vernietigd door een nieuw syndicaat, Manticore. Spionnen Mason Kane (Richard Madden) and Nadia Sinh (Priyanka Chopra Jonas) weten nog net levend te ontsnappen, waarna hun geheugens zijn gewist. Acht jaar later vraagt voormalig collega Bernard Orlick (Stanley Tucci) Mason te helpen voorkomen dat Manticore een nieuwe wereldorde sticht.

Hoe scoort de soep van Matrix en Game of Thrones?

Leest weg als een goed plot. En de mix van Matrix, Game of Thrones, Avengers en James Bond klinkt wel heel erg lekker. Maar misschien heeft de cast en crew juist tot te hoge verwachtingen geleid.

Citadel Amazon Prime Video Marvel Avengers regisseurs
❤️ (Afbeelding: Amazon)

Op Rotten Tomatoes scoort de serie van Amazon Prime een 52% score onder filmrecensenten. “Ondanks het uitgegeven fortuin voelt het niet als een grote serie en ziet de CGI er goedkoop uit”, schrijft The Irish Independent. Maar wees gerust, er zijn ook positieve recensies. Bekijk hier het overzicht. Op IMDb scoort Citadel een 6,5 uit 10. Maar oordeel vooral zelf. De serie is nu te streamen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.