Coen Grutters
Coen Grutters Auto's & Motoren 5 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Als je wil zien hoe AI je wil omleggen, moet je een Tesla kopen’

De meningen over Elon Musk zijn verdeeld. De een vindt hem een genie, de ander noemt hem gestoord. Steve Wozniak, medeoprichter van Apple, laat tijdens een interview over kunstmatige intelligentie doorschemeren hoe hij over de Tesla-CEO denkt.

Samen met Steve Jobs en Ronald Wayne richtte Wozniak in 1977 Apple op. De 72-jarige ingenieur werd door CNN geïnterviewd over AI. Wozniak en verschillende andere grote namen uit de tech-industrie waarschuwden in een open brief voor de gevaren van kunstmatige intelligentie en stellen zelfs een ontwikkelingspauze van AI voor.

Waarschuwing voor gebruik AI door Elon Musk en co

In de brief valt te lezen dat ‘AI-ontwikkelaars verwikkeld zijn geraakt in een uit de hand gelopen strijd om de beste digitale breinen te creëren die niemand, zelfs de makers niet, in bedwang kan houden’. In het interview relativeert Steve Wozniak de angst die ermee lijkt te zijn ontstaan en pleit de Apple-oprichter er simpelweg voor dat er regulering moet komen die de mindere kanten van deze nieuwe technologie in moet perken.

Steve Wozniak Apple Tesla Elon Musk AI Kunstmatige intelligentie
Steve Wozniak (Afbeelding: ANP)

Ook Elon Musk zette zijn handtekening onder deze open brief en dat was voor CNN aanleiding om Steve Wozniak te vragen naar zijn mening over Elon Musk. Wozniak heeft de Tesla-topman nooit ontmoet, maar zegt te bewonderen hoe Tesla de massa richting elektrische auto’s heeft weten te sturen. Dat gezegd hebbende is de Apple-oprichter ook zeer kritisch. “Ik geloofde veel van wat hij zei, maar de realiteit kwam er niet eens bij in de buurt”, zegt een ietwat gepikeerde Steve Wozniak over de beloften die Elon Musk deed over de verschillende Tesla-modellen.

‘Tesla toont hoe kunstmatige intelligentie kan falen’

“Een Tesla zou eind 2016 autonoom door heel het land kunnen rijden en dat geloofde ik. Toen ik dat model kocht, bleek er niets van waar en moest ik maar een nieuwer model kopen.” Volgens de Apple-oprichter heeft Elon Musk op die wijze veel geld verdiend. Wozniak is dan ook niet mals over de autofabrikant. “Als je van dichtbij wil zien hoe AI kan falen en elke mogelijkheid aangrijpt om je om te leggen, koop dan een Tesla”, stelt Wozniak terwijl je mensen op de achtergrond in de tv-studio zachtjes hoort lachen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.