Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 6 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Goedkoopste Tesla Roadster van Nederland als investeringsproject

Het is Elon Musk gelukt de elektrische auto op de kaart te zetten: Tesla is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het bekendste EV-merk op aarde. Zijn eerste model was de Tesla Roadster. Hoeveel kost deze nu als occasion en is het wellicht een interessant investeringsobject?

Elon Musk deed afgelopen week krankzinnige beloften over de nieuwe Tesla Roadster. Er is zoveel te doen om de nieuwe super-EV, dat je de originele Roadster haast zou vergeten. En dat zou zo maar eens een goede koop kunnen zijn.

Elektrische auto als investering

Laten we vooropstellen dat auto’s over het algemeen een slechte investering zijn. Dat bewijst deze Bentley die nieuw bijna 250.000 euro kostte, maar je nu voor een habbekrats op de kop tikt als occasion. Toch zijn er ook uitzonderingen. Zo kost de duurste en sterkste tweedehands auto van ons land nu méér dan de nieuwprijs.

Zou een Tesla Roadster ook een goede investering zijn? Auto’s die meer waard worden, voldoen over het algemeen aan een aantal criteria: een beperkte oplage, een bijzondere historie en unieke eigenschappen. Stuk voor stuk punten waar de originele Roadster als occasion goed scoort.

Elon Musk schiet Tesla Roadster de ruimte in

De eerste generatie Roadster werd tussen 2008 en 2012 geproduceerd en er zijn nog geen 2.500 stuks gebouwd. Slechts 27 exemplaren vonden hun weg naar Nederland. Beperkte oplage? Check! De sportieve EV is gebaseerd op de Lotus Elise, maar kreeg een volledig elektrische aandrijflijn. Daarmee was Tesla pionier in de wereld van elektrisch rijden. Ook met de unieke eigenschappen van de Tesla Roadster zit het dus wel goed.

Tesla Roadster ruimte
Nee, dit is geen Photoshop. (Afbeelding: ANP)

Hetzelfde geldt voor de bijzondere historie. In 2018 schoot Elon Musk immers een Tesla Roadster van de eerste generatie de ruimte in. In de auto zit een pop in astronautenpak en door de speakers klinkt Space Oddity van David Bowie. Door het gebrek aan lucht in de ruimte – en de astronomische afstand tot elke vorm van leven, duhh – is die oneindige loop nu echter niet hoorbaar.

Goedkoopste occasion van Nederland

In ons land staan momenteel een handjevol exemplaren te koop, waarvan de goedkoopste 94.500 euro kost. Dat is ongeveer 10.000 euro minder dan de eerste eigenaar er in 2010 voor de Tesla Roadster betaalde. In de tussentijd is er 119.000 kilometer mee gereden. De prijzen zijn dan ook niet bijzonder laag. De vraag is, durf jij deze occasion te kopen als investeringsobject?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.