Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 9 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

AI-gigant onthult megalomaan plan van 7000 miljard dollar

Als je ergens 7000 miljard (7 biljoen) voor wil uitgeven, is dat een aardig projectje. We hebben het over AI-innovator Sam Altman, die een netwerk aan chipfabrikanten wil opzetten om de schaarste in halfgeleiders en chips op te lossen.

Sam Altman is is de oprichter van OpenAI, onder meer bekend van ChatGPT. Daarmee heeft hij inmiddels een behoorlijk vermogen opgebouwd, maar in zijn eentje gaat hij de 7000 miljard dollar niet redden. Dat lukt de top 30 rijkste mensen op aarde niet eens.

OpenAI-oprichter Sam Altman bundelt financiële krachten

Dus heeft Sam Altman een plan bedacht, waarmee hij samenwerkt met onder meer het Midden-Oosten. Hij wil biljoenen dollars ophalen om de wereldwijde halfgeleiderindustrie opnieuw vorm te geven. Hij heeft daarover gesprekken gevoerd met verschillende investeerders, meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

Altman hoopt daarmee een oplossing te vinden voor de grootste uitdagingen waarmee de snelgroeiende sector van kunstmatige intelligentie (AI) wordt geconfronteerd. Zo wil hij het tekort aan geavanceerde chips, die nodig zijn om grote taalmodellen zoals ChatGPT aan te drijven, aanpakken. De OpenAI-oprichter heeft volgens de krant ontmoetingen gehad met hoge regeringsfunctionarissen uit de Verenigde Arabische Emiraten, evenals met de topman van de Japanse techinvesteerder SoftBank, Masayoshi Son, en vertegenwoordigers van de Taiwanese chipfabrikant TSMC.

Einde monopoly in chips voor Nvidia

Eerder meldden persbureau Bloomberg en de Britse zakenkrant Financial Times al dat Altman gesprekken heeft gevoerd met investeerders over financiering van een netwerk van fabrieken voor chips. Door een netwerk van eigen chipfabrieken op te zetten, kan Altman zorgen voor zekerheid bij leveringen van halfgeleiders voor AI en kan de afhankelijkheid van AI-chips van Nvidia worden verminderd.

Volgens The Wall Street Journal heeft Sam Altman het idee geopperd om de komende jaren tientallen chipfabrieken te bouwen met geld van investeerders uit het Midden-Oosten, en vervolgens TSMC te betalen om ze te bouwen en te exploiteren. Veel landen hebben al eigen plannen onthuld om de binnenlandse productie van chips te ondersteunen. De financiële steun die zij hebben geboden verbleekt echter in vergelijking met de enorme sommen geld die Altman met investeerders heeft besproken.

7000 miljard dollar

De zakenkrant schat dat de totale kosten voor het realiseren van Altmans project wel 7 biljoen dollar, ofwel 7000 miljard dollar, zouden kunnen bedragen. Dat is grofweg een biljoen dollar meer dan de marktwaarde van de twee grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld, Apple en Microsoft, samen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.