Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Liam Neeson gaat volledig John Wick in achtbaanrit van actiefilm

Een nieuwe Amerikaanse trailer dient als een goede reminder dat er op dit moment een opvallend vermakelijke actiefilm met Liam Neeson in de Nederlandse bioscopen draait: In the Land of Saints and Sinners. Een feest der herkenning voor John Wick-fans.

Je kunt de omvangrijke carrière van Liam Neeson opdelen in twee helften: voor en na Taken. Waar Neeson voor die actiefilm uit 2008 in een breed scala aan films speelde, van Batman en Les Misérables tot Schindler’s List en Love Actually, dook hij na Taken volledig in één specifiek type film.

De herboren Liam Neeson

Goedkopere, hersenloze actiefilms met een al iets oudere Hollywood-ster op de poster. Het is een niche waar Bruce Willis vele miljoenen mee heeft verdiend, al lijkt Neeson iets meer moeite in zijn rollen te steken. Willis was er berucht om dat hij regelmatig slechts één dag op de set was. De regisseurs van de films in kwestie vonden dat prima; zij wilden vooral de verkoopcijfers opkrikken door de legendarische acteur in hun trailer en prominent op hun poster te zetten.

Liam Neeson was de afgelopen drie jaar alleen al in ongeveer negen actiethrillers te zien. Wraak, keiharde actie, een simpel plot: het recept van Taken wordt keer op keer in een nieuw jasje gestoken. De IMDb-cijfers liegen er niet om, met vaak krappe (on)voldoendes.

In the Land of Saints and Sinners

Maar toch, maar toch. Dergelijke films hebben een intrigerende aantrekkingskracht. Zolang je weet waar je aan toe bent is het soms heerlijk om een held als Neeson in actie te zien in een simpele actiefilm die soepel wegkijkt. Even geen Oppenheimer, Killers of the Flower Moon of One Life, maar hersens op nul en genieten maar.

Gelukkig is de acteur ook in 2024 niet te beroerd om ons van dergelijk kijkvoer te voorzien. Maak kennis met In the Land of Saints and Sinners, waarin Liam Neason een huurmoordenaar speelt.

Liam Neeson actiefilm Saints and Sinners
(Afbeelding: Facing East)

De film speelt zich af in het Ierland van de jaren 70. Neeson speelt Finbar Murphy, “die zijn duistere verleden achter zich wil laten en een rustig leven in het afgelegen kustplaatsje Glencolmcille leidt.” Klassiek filmrecept, waar ook John Wick zijn succes aan te danken heeft.

Op die afgelegen plek heeft hij niets door van de politieke onrust en het geweld dat Ierland in zijn greep houdt. “Wanneer een dreigende groep terroristen in het stadje arriveert, ontdekt Finbar al snel dat één van hen een lokaal jong meisje heeft misbruikt. Finbar wordt meegesleurd in een steeds wreder kat-en-muisspel.” Kiest hij voor zijn zorgvuldig opgebouwde geheime identiteit en nieuwe leventje of komt hij nog één keer in actie? Het antwoord op die vraag kun je natuurlijk al raden.

Je laatste kans in Nederland

De nieuwste trailer voor In the Land of Saints and Sinners belooft in ieder geval een hoop spectaculair in beeld gebrachte actie en heerlijke Ierse accenten. Een setting die de actiethriller hopelijk net het niveau van eerdere soortgelijke B-films laat doen ontstijgen.

Liam Neeson actiefilm Saints and Sinners
(Afbeelding: Facing East)

Waar de film in Amerika pas eind maart uitkomt, draait In The Land of Saints and Sinners hier al een tijdje in de bioscoop, dus wacht vooral niet te lang met het scoren van een ticket. Trek in heerlijke hersenloze actie die je thuis tot je kunt nemen? Deze nieuwe Netflix-film voorziet je daar rijkelijk in.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.