Pim Jansen
Pim Jansen Design 7 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit niet bestaande Insta-model verdient een riant salaris

Maak kennis met het Spaanse Instagram-model Aitana Lopez. Eigenlijk zijn haar makers Spaans, want deze AI-dame bestaat niet in het echt. Toch verdient ze inmiddels een prima salaris.

Eerder maakte je al kennis met Emily Pellegrini, een AI-model dat in 6 weken maar liefst 1 ton verdiende, aldus haar makers. Niet geheel realistisch om dat ook te verwachten als jij zelf een niet bestaande vrouw beroemd wil laten worden, maar er valt zeker geld mee te verdienen.

Het niet bestaande AI-model Aitana Lopez

Ze is 25 jaar, komt uit Barcelona, is regelmatig te vinden in de sportschool en houdt van gamen. Over de looks mag je zelf een mening vormen, maar Aitana komt toch wel heel dicht in de buurt van de droomvrouw. Ware het niet dat ze een mix is van talloze andere vrouwen die wel bestaan, door kunstmatige intelligentie omgezet tot een niet van echt te onderscheiden Instagram-model.

Rubén Cruz, haar ontwerper en oprichter van het modellenbureau The Clueless, had het moeilijk doordat hij niet veel klanten had. “We begonnen te analyseren hoe we werkten en realiseerden ons dat veel projecten werden uitgesteld of geannuleerd vanwege problemen waar we geen invloed op hadden. Vaak was het de schuld van de influencer of het model en niet van ontwerpproblemen,” vertelt Cruz in een interview met Euronews.

Virtuele Instagram-babe met riant salaris

Daarop creëerden ze Aitana Lopez, een uitbundige 25-jarige vrouw uit Barcelona met roze haar en een uiterlijk dat de perfectie benadert. Het virtuele model kan volgens haar makers tot 10.000 euro per maand verdienen, maar er zijn ook maanden dat de inkomsten blijven steken op 3.000 euro. Hoe dan ook geen slecht salaris voor iemand die helemaal niet bestaat.

aitana lopez niet bestaand ai-model riant salaris
(Afbeelding: The Clueless)

“We hebben het AI-model ontwikkeld om beter te kunnen leven en niet afhankelijk te zijn van andere mensen met ego’s of influencers die alleen maar veel geld willen verdienen door gewoon te poseren,” vervolgt Cruz.

Waar komen de inkomsten vandaan?

Aitana Lopez verdient iets meer dan 1.000 euro per advertentie en is sinds kort het gezicht van Big, een bedrijf dat sportsupplementen maakt. En alsof dat nog niet genoeg is, uploadt ze pikante foto’s van zichzelf in lingerie naar Fanvue, een platform dat lijkt op OnlyFans. Daar kun je met een modaal salaris niet tegen op.

In slechts een paar maanden is ze erin geslaagd om meer dan 313.000 volgers te krijgen op Instagram en haar foto’s krijgen duizenden views en reacties. Ze ontvangt zelfs privéberichten van beroemdheden die niet weten dat ze geen echt persoon is.

Gevraagd voor date door een beroemdheid

“Op een dag stuurde een bekende Latijns-Amerikaanse acteur een bericht om het AI-model mee uit te vragen. Deze acteur heeft ongeveer 5 miljoen volgers en sommigen van ons team keken naar zijn tv-serie toen ze kinderen waren,” zegt Cruz. “Hij had geen idee dat Aitana niet bestond,” voegde hij eraan toe.

Het model is ontstaan met AI, maar naast de kunstmatige intelligentie wordt er Photoshop gebruikt om de foto’s te perfectioneren. Ook op dat gebied is ze net een echt Instagram-model.

In tegenstelling tot veel andere modellen hebben de makers Aitana Lopez een ‘persoonlijkheid’ meegegeven. “In de eerste maand realiseerden we ons dat mensen levens volgen, geen beelden. Omdat ze niet leeft, moesten we haar een beetje realiteit geven, zodat mensen zich op een of andere manier aan haar konden relateren. We moesten een verhaal vertellen,” besluit de grafisch ontwerper.

Euronews

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.