Coen Grutters
Coen Grutters Formule 1 6 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

F1-toekomst Nyck de Vries onzeker: zoveel euro schade reed hij al

Nyck de Vries beleeft tot nu toe niet de droomstart van zijn eerste Formule 1-seizoen die hij ongetwijfeld voor ogen had. Meerdere kostbare crashes doen zijn toekomst in de F1 mogelijk wankelen. Toegegeven: hier zijn we een enigszins opportunistisch, maar dat is de autosport zelf ook.

AlphaTauri schoof Nyck de Vries eind vorig jaar een contract onder de neus in de hoop dat hij het team zou dragen. Zijn jongere teamgenoot Yuki Tsunoda reed tot dan toe niet consistent genoeg en was nog erg jeugdig in zijn doen en laten. De 28-jarige de Vries had voor zijn entree in de Formule 1 al de nodige ervaring opgedaan in onder meer de Formule 2 en Formule E.

Nyck de Vries langzamer dan Tsunoda

Met de eerste vier races van het seizoen achter de rug wordt er verrassend genoeg een heel ander beeld geschetst. Want waar Nyck de Vries het zwaar heeft als rookie, beleeft Tsunoda juist een opvallend sterke jaarstart. Buiten de uitvalbeurt van Tsunoda in de sprintrace van afgelopen weekend om, heeft De Vries zijn Japanse teamgenoot dit jaar in geen enkele race of kwalificatie verslagen in de Formule 1.

Formule 1 gratis kijken: dit zijn de beste livestreams

Daarnaast kost Nyck de Vries zijn team de nodige centen. Dit jaar heeft Nyck de Vries al drie keer schade gereden, al moet daarbij wel vermeld worden dat het niet elke keer door toedoen van de Nederlander kwam. Zo klapte rookie Logan Sargeant tijdens de Grand Prix van Australië achter op de Nederlander, waardoor de race van De Vries vroegtijdig ten einde kwam.

Meerdere crashes tijdens de Formule 1-GP van Azerbeidzjan

Afgelopen weekend reed Nyck de Vries meermaals schade tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan en daar kan hij wél op aangekeken worden. Tot twee keer toe kuste hij de muur die in Bakoe verraderlijk dicht langs de baan staat.

Nyck de Vries F1 Formule 1
De muren in Bakoe staan verraderlijk dichtbij het circuit (Afbeelding: ANP)

Voor zover wij het op de beelden konden beoordelen, is twee keer de voorwielophanging aan gort gereden, vernielde hij één neusvleugel en vermoedelijk moet ook het remsysteem rechtsvoor worden vervangen na zijn Formule 1-kwalificatiecrash in Bakoe. Niet handig, want teambazen worden niet vrolijk van coureurs die veel schade rijden.

780.000 euro aan schade in de Formule 1

Recent schreven we over de kosten van crashes in de Formule 1. Door F1-teams wordt een beetje geheimzinnig gedaan over de exacte kosten, maar geschat wordt dat een neus- en achtervleugel zo’n 140.000 euro per stuk kosten en de voorwielophanging al gauw zo’n 250.000 euro. Daarmee zou Nyck de Vries tot nu toe al voor zo’n 780.000 euro aan schade hebben gereden. Uiteraard is dat een ruwe schatting.

Formule 1-auto Michael Schumacher voor absurd bedrag te koop

Bovendien is een glansrijke toekomst in de Formule 1 voor de Nederlandse coureur daarmee nog niet afgeschreven. Foutjes horen erbij in een rookie-jaar, maar door de uitvoerige ervaring van De Vries in andere raceklassen ligt de lat voor hem net een tik hoger. Feit is wel dat Nyck de Vries het tij moet zien te keren. Mick Schumacher weet hoe snel je er in de Formule 1 uitgebonjourd wordt als je niet naar verwachting presteert en het team met flinke reparatiekosten opzadelt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.