Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Ontslagen Star Wars-actrice start absurde rechtszaak met Elon Musk

Begin 2021 zette Star Wars-actrice Gina Carano kort na haar grote doorbrak in The Mandalorian op straat. Nu slaat de actrice terug met een rechtszaak, gefinancierd door niemand minder dan Elon Musk.

Na vele anti-mondmasker-tweets, het verspreiden van complottheorieën en zeer dubieuze opmerkingen over de holocaust was de maat destijds vol. Of, hoe Daredevil-showrunner Steven DeKnight de situatie samenvatte: “Fuck Around and Find Out, Mandalorian Edition.”

Giana Carano versus Disney

Zelfs Disney was in officieel statement pittig duidelijk: “Haar posts op sociale media waarin ze zich denigrerend uitlaat over mensen op basis van hun culturele en religieuze identiteit, zijn weerzinwekkend en onaanvaardbaar”. Nu krijgt die situatie alsnog een vervelend staartje. Drie jaar na dato klaagt Carano namelijk Disney aan voor discriminatie en onrechtmatige opzegging van het contract dat ze had.

Waarom nu pas? Nou, enter Elon Musk. Afgelopen augustus beloofde hij het volgende op Twitter: “Als je oneerlijk bent behandeld door je werkgever omdat je iets op dit platform hebt gepost of geliked, dan betalen wij je juridische kosten.” Dat maakt nogal een verschil als je een juridisch tot de tanden bewapende gigant als Disney aan gaat klagen. Een kans die Carano nu met beide handen aangrijpt.

Elon Musk financiert rechtszaak met akelige eis

In een bericht op X zegt Carano dat ze kort na de tweet van Elon contact opnam om te zien of ze in aanmerking kwam. “Tot mijn verbazing ontving ik een paar maanden geleden een e-mail van een advocaat die door X was ingehuurd om mijn verhaal te onderzoeken”, schreef de Star Wars-actrice. “Het bleek dat na het sturen van zoveel mogelijk informatie als ik de afgelopen maanden kon verzamelen, mijn advocaten en X van ganser harte in mijn zaak geloven en verder gaan.”

De voormalig worstelaar heeft niet de minste eis. Ze wil namelijk niet alleen 75.000 euro plus punitieve schadevergoeding, maar ook dat Lucasfilm haar opnieuw cast voor de Star Wars-serie. Wat uiteraard zowel voor Disney als haar voormalig The Mandalorian-collega’s zo’n beetje de meest ongemakkelijke nachtmerrie-situatie denkbaar zou zijn.

Zoete wraak voor Elon Musk?

Voor Elon Musk, zelf ook niet vies van een controversiële tweet, is de situatie een kans om terug te slaan richting Disney. De (nog altijd) rijkste man op aarde heeft al langere tijd ruzie met het bedrijf en adverteerders in het algemeen, nadat Disney stopte met adverteren op Twitter. In een tirade in november zei hij: “Als iemand me probeert te chanteren met reclame, me chanteert met geld, go fuck yourself. Go fuck yourself. Is dat duidelijk? Ik hoop het.”

Wordt Elon Musk de nieuwe Peter Thiel? Thiel financierde in het geheim de rechtszaak van Hulk Hogan tegen de Amerikaanse roddelblog Gawker, met uiteindelijk de het einde van Gawker als resultaat.

De oorlogskas van Disney is echter net een tikkeltje groter. Wordt ongetwijfeld vervolgd! Lees in de tussentijd hoe Musk keihard aan het liegen is over de Cybertruck van Tesla. Lees op deze overzichtspagina meer over Star Wars-serie The Mandalorian, die overigens ook naar het grote scherm gaat.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.