Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Star Wars-icoon centraal in dé nieuwe scifi-serie van 2024

Apple heeft opnieuw een adaptatie van een populair sciencefiction-boek op de planning staan. Check Dark Matter, een scifi-thriller met grote namen uit onder meer Star Wars-serie Obi-Wan Kenobi en duistere concepten.

Het onderscheid maken tussen alle beschikbare streamingdiensten wordt steeds pittiger. Sterker nog, sinds eind vorig jaar kun je HBO-series op Netflix vinden. In de jacht op meer omzet is Warner Bros. Discovery zelfs bereid parels als The Pacific en Hacks uit te lenen aan de concurrentie.

Apple’s scifi-serie Dark Matter

Apple lijkt met Apple TV+ wél steeds meer zijn eigen straatje te hebben gevonden. Silo, Invasion, Foundation, Constellation; stuk voor stuk scifi-series met een hoog budget, sterrencast en een prestigieus tintje. Geen goedkope troep.

Met ook nog eens een adaptatie van het legendarische Neuromancer van William Gibson op de planning weten sciencefiction-liefhebbers dus waar ze aan moeten kloppen voor hun fix. Al heeft Netflix zich afgelopen weken ook flink doen laten gelden met een geprezen adaptatie van de Remembrance of Earth’s Past-reeks, 3 Body Problem.

Star Wars-icoon Joel Edgerton

Afijn, terug naar Apple. Op 8 mei gaat op Apple TV+ namelijk Dark Matter van start, een nieuwe scifi-thriller met twee grote namen in de hoofdrol: Joel Edgerton (Star Wars-serie Obi-Wan Kenobi) en Jennifer Connelly (Top Gun: Maverick). De Original is een adaptatie van het gelijknamige boek van Blake Crouch, uit 2016. Overigens ook in het Nederlands beschikbaar.

Joel Edgerton speelde in Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002) Owen Lars, de oom van Luke Skywalker. In Star Wars-serie Obi-Wan Kenobi (2022) speelt hij dezelfde rol. Owen Lars is tevens de man van Beru Lars en een vochtboer op Tatooine. Maar we dwalen af.

Vast in een alternatieve realiteit

Edgerton vertolkt de rol van Jason Dessen, een natuurkundige, professor en vader die een onschuldig en gelukkig leven leidt in Chicago. Tot hij op een dag gekidnapt wordt en opeens wakker wordt in een compleet andere versie van zijn leven. Een andere realiteit. Dan begint Dark Matter pas echt, want Dessen zet alles op alles om zijn echte gezin terug te vinden, en hen te redden “van de meest angstaanjagende, onverslaanbare vijand: zichzelf”, aldus de dramatische synopsis van Apple.

Apple's scifi-serie Dark Matter
(Afbeelding: Apple)

Naast Jennifer Connelly, die de vrouw van het hoofdpersonage speelt, bestaat de cast van Dark Matter onder andere uit Jimmi Simpson (Westworld), Dayo Okeniyi (Shades of Blue) and Oakes Fegley (Person of Interest). Ook niet de minste namen. Blake Crouch, de schrijver van het bronmateriaal, is nauw bij de productie van de Apple TV+ Original betrokken. Volgens IMDb is hij uitvoerend producent, schrijver en showrunner voor Dark Matter. Verwarrend genoeg kun je op IMDb ook een andere scifi-serie genaamd Dark Matter tegenkomen; een Canadese show uit 2015 die niets met het boek van Crouch te maken heeft.

Dan Brown-esque?

Verder weten we nog weinig over de scifi-serie, maar de eerste trailer en het originele boek geven wel al een goed beeld van wat scifi-fans kunnen verwachten. Dark Matter wordt duidelijk niet een hoogdravende sciencefiction-show à la Foundation. Zowel de trailer als het boek zijn meer thriller dan sciencefiction.

Daar is in principe natuurlijk niets mis mee, en de cijfers liegen er niet om; Blake Crouch is één van de meest succesvolle sciencefiction-schrijvers van de afgelopen tien jaar. Onze tip? Check ook zijn boek Upgrade, uit 2022. Een achtbaanrit van een leeservaring. Sure, Crouch lijdt wat sensationele oppervlakkigheid betreft een beetje aan de ‘Dan Brown-eritus’, maar dat mag de pret niet drukken. Niet iedereen hoeft de nieuwe Asimov te zijn…

8 mei op Apple TV+

Dark Matter gaat op 8 mei van start op Apple TV+, met direct twee afleveringen. Daarna kun je elke week een nieuwe aflevering streamen, met uiteindelijk een finale op 26 juni. Nu al trek in sciencefiction? Check dan ook de ambitieuze sciencefiction-serie met Squid Game-sterren die je gewoon op Netflix kunt streamen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.